La Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE) va reclamar ahir un pla de rescat per als treballadors, que passaria, entre altres mesures, per recuperar la prestació extraordinària amb exoneració de cotitzacions en aquells sectors més afectats per la crisi sanitària (turisme, oci nocturn, oci infantil, o esdeveniments i espectacles), rebaixant el llindar de pèrdues al40% d'ingressos respecte als últims sis mesos anteriors a la pandèmia.

El pla de la UATAE preveu també la pròrroga fins al desembre de la prestació compatible amb l'activitat, de la prestació per a autònoms de temporada, i dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) la vigència dels quals finalitza el 30 de setembre.

L'organització entén que la situació econòmica provocada per la pandèmia requereix «noves mesures, sostingudes en el temps, que donin resposta a la realitat d'unes expectatives de recuperació econòmica que s'han frustrat» per l'evolució epidemiològica de la covid-19.

La UATAE va fer aquestes demandes al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i a la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en un document enviat ahir.

«Les mesures de xoc preses durant el confinament, dins d'una política de manteniment de rendes, van suposar un escut social que avui està en risc si no donen pas a un pla de llarg recorregut per evitar que la crisi econòmica colpegi més fortament els treballadors per compte propi», va assegurar la secretària general de la UATAE, María José Landaburu.

L'organització denuncia, a més, que les mesures actualment en vigor (la prestació compatible amb activitat i la prestació d'autònoms de temporada) no estan funcionant a causa de «la rigidesa dels seus requisits i dels criteris abusius de les mútues en la seva tramitació, que estan deixant fora autònoms en pluriactivitat o els beneficiaris de la tarifa plana», per la qual cosa va comminar la Seguretat Social a corregir «immediatament» aquests desajustos.