PIMEC ha alertat que el 28,5% de les petites i mitjanes empreses no podran afrontar la devolució dels crèdits ICO i de l'ICF-Avalis en el termini establert, segons la darrera enquesta de la patronal. Davant aquesta situació, la confederació ha demanat allargar el termini per retornar els crèdits a sis anys, els dos primers de carència.

L'entitat considera «necessari» implementar solucions de reforç de fons propis i adaptar els requisits d'aquestes línies de finançament a la situació derivada de la pandèmia. La patronal ha afirmat que la perspectiva anual dels analistes situa la recuperació econòmica més enllà del 2021, és a dir, dotze mesos més tard respecte a la previsió inicial.

En aquest sentit, PIMEC ha recordat que el programa dels avals ICO es va aprovar al març i que, a causa de l'evolució de la pandèmia, el període establert de cinc anys per retornar els crèdits i un de carència «no es pot considerar suficient» per afrontar un «xoc en la demanda» com l'actual.

Fent referència a l'informe del Banc d'Espanya «Evolució recent del finançament i el crèdit bancari al sector privat no financer», la confederació ha advertit que els impagaments poden augmentar en els últims mesos i ha alertat del risc de morositat si no s'amplia el període de carència. De fet, el Banc Central Europeu (BCE) alertava recentment que les pèrdues per morositat poden arribar a una xifra de 1.400 milions d'euros.