El Gremi d'Editors de Catalunya calcula que les vendes del sector del llibre disminuiran aquest any al voltant d'un 5% respecte a 2019, encara que la caiguda durant els mesos de confinament va arribar a ser del 60%, segons va explicar ahir en roda de premsa el president de l'entitat, Patrici Tixis. Tixis va assegurar que l'any, marcat per la pandèmia del coronavirus, acaba «amb coses molt positives per al llibre», com l'increment de l'índex de lectura o el suport dels lectors a les llibreries de proximitat, i amb «altres de negatives», com l'augment de la pirateria, que s'ha estès a les xarxes socials, en plataformes com WhatsApp.

La recuperació dels llibres de ficció, no-ficció i d'infantil i juvenil en el mercat interior, especialment en el segon semestre del 2020, contrasta, segons va destacar l'editor, amb el descens de les exportacions, principalment al mercat llatinoamericà, que s'ha situat al voltant del 50%, així com del llibre de text, que cau un 10% pel tancament de les escoles durant tres mesos.

De tota manera, va insistir que les xifres totals no es tindran fins que s'acabi la campanya de Nadal i Reis, perquè el gremi està constatant que un dels principals regals d'aquests propers dies seran els llibres, en un any que va considerar que té «una molt bona collita». D'una enquesta elaborada per la Federació del Gremis d'Editors d'Espanya, ha dit que destaca que el nombre de lectors freqüents (aquells que llegeixen habitualment llibres cada setmana) s'ha incrementat un 15%.

En la seva compareixença, va reclamar, així mateix, que si en el futur hi ha un nou confinament es consideri les llibreries com a establiments de «primera necessitat». Segons la seva opinió, «si les botigues d'alimentació han d'estar obertes per alimentar el cos, les llibreries ho deuen estar per alimentar l'esperit».

D'altra banda, durant aquest últim any s'ha incrementat la venda de llibres de paper a través del comerç electrònic, mentre que del llibre electrònic ha indicat que, malgrat experimentar un creixement al voltant del 35%, representa només el 6% de les vendes totals del sector.