L'Agència Tributària (AEAT) ha posat en marxa una línia específica de control sobre els contribuents amb grans patrimonis que fingeixen viure fora d'Espanya per a eludir els seus impostos, com és el cas del youtuber The Grefg, fet que es comprovarà mitjançant eines d'anàlisi massiva de dades o big data.

El BOE va publicar ahir el Pla Anual de Control Tributari i Duaner de 2021 de l'Agència, en el qual es recullen les prioritats de l'Agència per a enguany en el marc del seu pla estratègic. Entre elles figura el control de contribuents «deslocalitzats» o que fingeixen viure a l'estranger, la qual cosa suposa la continuació de l'anàlisi sistemàtica de residència posat en marxa l'any passat sobre un «ampli col·lectiu» de persones d'alt poder adquisitiu que figuraven com no residents.

Aquesta anàlisi amb una eina de big data ha permès a l'Agència obtenir indicis que poden determinar la residència a Espanya d'aquests patrimonis -per passar més de la meitat de l'any, comptar amb un centre d'interès econòmic rellevant o relacions familiars-, de manera que el 2021 es realitzaran els expedients de comprovació i les consegüents regularitzacions.

La campanya de la renda comptarà enguany amb una nova eina per predir errors a partir de les declaracions d'anys anteriors i advertir d'això el contribuent perquè modifiqui l'esborrany, una opció que inicialment es limitarà a equivocacions en els rendiments del treball, però que podria ampliar-se en el futur. A més, es millorarà el programa de cartera de valors i amortitzacions d'immobles i es facilitarà a petits empresaris i professionals el trasllat automàtic dels seus llibres de registre d'IRPF a la declaració.

L'Agència Tributària preveu posar aquest any en marxa les administracions d'assistència digital integral (ADI) i estendre l'esborrany d'IVA a més col·lectius. El pla també preveu el reforç del control del comerç electrònic amb l'objectiu d'accedir a informació necessària de les plataformes per identificar les empreses que venguin a Espanya i que per tant han de pagar l'IVA al país encara que tinguin la seva residència fora.