L'actual secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, s'ha imposat amb contundència al candidat d'Eines PIMEC, Pere Barrios, i ha guanyat les eleccions a la patronal amb un 80% dels vots. Els comicis d'aquest dimarts han estat els primers amb dues candidatures en la història de la confederació, després de 24 anys de mandat de Josep González. Els col·legis electorals han estat oberts des de les deu del matí fins a les cinc de la tarda a les seus de la patronal a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Manresa. El resultat s'ha conegut passades les dotze de la nit, més de cinc hores més tard del previst.

En principi, els resultats s'havien d'anunciar cap a les set de la tarda, un cop hagués acabat el recompte. Tot i això, el vot delegat dels candidats ha alentit el procediment i les meses electorals de la seu de Barcelona s'han tancat gairebé a les deu del vespre.

La participació ha estat d'un 45,9% i s'han emès 3.717 vots en representació de 122.000 empreses. La candidatura d'Antoni Cañete ha rebut 3.097 vots, mentre que la candidatura de Pere Barrios n'ha tingut 599. Els 21 restants han estat vots en blanc.

A Barcelona, la candidatura d'Activisme Empresarial ha obtingut 2.239 vots, mentre que la candidatura d'Eines PIMEC, 457 vots. La candidatura d'Antoni Cañete ha recollit 288 vots a Girona, 219 a Lleida, 181 a Tarragona i 170 a la Catalunya central. La candidatura de Barrios, en canvi, ha rebut 45 vots a Girona, 15 a Lleida, 12 a Tarragona i 70 a la Catalunya central.

Els dos candidats han votat a dos quarts d'onze del matí i, a banda d'introduir la seva papereta, han entregat també una part dels vots delegats. Les mesures de seguretat i prevenció per la pandèmia han provocat restriccions de l'accés a la zona de la votació i, des de primera hora del matí, s'han congregat empresaris i autònoms a la porta de la seu de la patronal a Barcelona esperant per votar. De fet, les cues d'espera han superat les dues hores i alguns empresaris han titllat l'organització dels comicis d'un "desastre total" i una "falta de respecte".

En declaracions als mitjans aquest matí, Barrios ha criticat l'organització de les eleccions i ha acusat el candidat d'Activisme Empresarial, Antoni Cañete, de "col·lapsar" l'única urna habilitada per entregar tots els vots delegats. "Una vegada més, es veu que no hi ha pràctica en fer eleccions. És molt trist fer venir a la gent en un dia laborable i no atendre'ls", ha lamentat. Així mateix, Barrios ha assegurat que no s'ha garantit el vot secret, ja que el posicionament de les diferents associacions i gremis es deia en veu alta.

Cañete ha assegurat que el vot secret ha estat garantit en tot moment i ha atribuït les llargues cues d'espera a la participació "desbordant". Arran d'aquesta situació, l'actual secretari general de la patronal s'ha traslladat a la seu de Girona per dipositar els altres vots delegats. Aquesta tarda, ha tornat a la seu de Barcelona per acabar d'introduir els vots delegats restants.

El procés electoral

Les eleccions d'aquest dimecres posen fi al procés electoral iniciat el passat 2 de febrer, quan el president de PIMEC, Josep González, va anunciar la seva renúncia al càrrec de manera "immediata" després de 24 anys al capdavant de la patronal. En el seu comiat, González va assegurar que marxava amb "tranquil·litat" i va afirmar que la "continuïtat" estava "garantida" amb la candidatura de l'actual secretari general, Antoni Cañete.

De fet, PIMEC va aprovar al juliol la proposta de Josep González de designar Cañete com el seu substitut un cop finalitzés el seu mandat, inicialment previst fins al 2022. La decisió va ser aprovada pel Comitè Executiu de la patronal i posteriorment ratificada per la Junta Directiva.

Un dia després de conèixer la dimissió de Josep González, Eines de País va anunciar la seva candidatura davant la "sorprenent" convocatòria d'eleccions. Encapçalada pel vicepresident segon de la Cambra de Comerç de Barcelona, Pere Barrios, Eines PIMEC proposava convertir-se en "l'única patronal" de Catalunya en nom del 99,8% de les petites i mitjanes empreses.

Aquest dilluns, un dia abans de les eleccions, el candidat d'Eines PIMEC va presentar un escrit d'al·legacions a la Junta Electoral de la patronal per denunciar la "manca de seguretat jurídica, desigualtat i irregularitats" en el procés electoral. Barrios va assenyalar "l'ús de recursos de l'entitat" a favor de la candidatura d'Antoni Cañete i va apuntar a un "defecte d'anticipació" en la convocatòria dels comicis.

Per la seva banda, el candidat d'Activisme Empresarial ha acusat Barrios de voler "trencar la democràcia" a través de l'impuls de la Llei de Cambres i "instrumentalitzar" PIMEC per la causa política independentista. En el seu acte de final de campanya, Cañete va defensar un nou model de governança per a la patronal, situar les petites i mitjanes empreses al "pont de comandament" i apostar per un capitalisme "inclusiu".