La factura de la llum a l'Estat al mes de desembre s'ha situat en una mitjana de 140,6 euros, convertint-se en la més cara de la història. Així ho indica l'associació de consumidors Facua en una anàlisi publicat aquest divendres, on també destaca que durant l'any 2021 s'han registrat uns nivells de preus sense precedents.

Segons els càlculs de l'associació, els rebuts del darrer exercici per als usuaris amb una tarifa semirregulada PVPC han assolit una mitjana de 93 euros mensuals, el que es tradueix en una despesa de 1.116 euros al llarg de l'any. Així, se supera el rècord que ostentava el 2012, quan la factura mitjana de la llum va ser de 79,9 euros mensuals (958,4 euros al llarg de l'any).

En el mateix document, Facua assenyala que la factura elèctrica de l'usuari mitjà aquest 2021 ha sigut un 21% més cara que el 2018, amb una diferència de 190 euros en termes anuals. "Això posa de manifest que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha incomplert la seva reiterada promesa que la factura anual igualaria la de l'últim any en què va governar Mariano Rajoy", apunta l'associació.

La factura elèctrica de l'usuari mitjà aquest 2021 ha sigut un 21% més cara que el 2018, amb una diferència de 190 euros en termes anuals

En aquest sentit, critica que l'executiu "s'hagi doblegat als interessos de l'oligopoli energètic i segueixi sense prendre noves mesures per reduir les tarifes elèctriques després que les mesures impulsades fins ara –la rebaixa de l'IVA, els càrrecs regulats i de l'impost especial sobre l'electricitat- hagin estat clarament insuficients".