Una de cada tres empreses de la Catalunya central assegura que ha hagut d’aturar la seva activitat parcialment per l’afectació de les baixes provocades per la covid-19. Encara mé: el 2% d’empreses de les comarques centrals afirma haver hagut d’aturar la seva activitat de manera completa. Així es desprén de les dades territorialitzades de la darrera enquesta de Pimec sobre l’impacte de la sisena onada de la pandèmia en l’activitat de les peites i mitjanes empreses catalanes.

L’enquesta, que s’ha elaborat entre tots els sectors d’activitat, però amb especial èmfasi en el sector industrial, posa de manifest que mentre el 26,5% de les empreses assegura que cap empleat de la seva plantilla ha causat baixa per incapacitat temporal provocada per la covid des del passat 20 de desembre, l’1,5% diu que la pandèmia ha afectat en aquest període més del 50% de la plantilla. Entre el 26% i el 50% d’afectació assegura haver-lo experimentat el 13,3% de les empreses, mentre que la majoria que han rebut l’impacte de la pandèmia se situa en un percentatge de baixes d’entre l’11% i el 25% (el 23,5% de les empreses consultades).

El major impacte de la pandèmia l’ha rebut la indústria, ja que l’afectació en l’activitat parcial de la covid en les plantilles compet al 12,5% de les empreses del sector consultades. En canvi és al comerç on més s’ha fet notar l’impacte quant a les aturades totals de l’activitat, ja que totes les respostes en aquest sentit estan englobades en el sector comercial.

Sobre com han resolt les empreses afectades les baixes provocades per la pandèmia, el 22% assegura que ha estat amb contractació de més personal; el 22%, amb un augment del teletreball; el 3%%, organitzant la plantilla en grups bombolla; i el 21% assegura que ho ha fet amb «altres fórmules».

D’altra banda, el 17% de les empreses consultades per la patronal de la petita i la mitjana empresa afirma haver tingut problemes en la tramitació de baixes laborals arran dels positius en la sisena onada de la pandèmia.

Finalment, el 58% de les empreses que diu haver tingut baixes en aquestes últimes setmanes afirma que la situació els ha suposat un increment de costos.

En el conjunt de Catalunya, l’enquesta de Pimec ha revelat que les baixes laborals provocades per la sisena onada han obligat una de cada tres pimes catalanes a parar la seva activitat de manera total o parcial des del passat 20 de desembre. En concret, el 30,6% de les empreses han hagut d’interrompre el seu dia a dia de manera parcial i el 3,1% s’han vist forçades a fer-ho totalment.

Els sectors més afectats per l’al·luvió de baixes produïdes per la variant òmicron són la construcció, amb el 48,8% de les empreses afectades; el primari (47,1%); la restauració i l’hostaleria (44,6%); i el comerç (40,7%).

El sondeig, que va fer públic Pimec dimarts, revela també que el 70,5% de les empreses catalanes ha tingut treballadors en baixa per incapacitat temporal entre la setmana prèvia al Nadal i el 17 de gener, i més del 35% han doblat la incidència mitjana registrada durant el 2020.