La inflació ha escalat al març fins al 9,8% respecte al mateix mes de l’any anterior, 2,2 punts per sobre de la taxa registrada al febrer (7,6%) i la més alta des de 1985, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Les dades avançades aquest dimecres corresponents a l’índex de preus de consum (IPC) reflecteixen que aquest significatiu augment es deu a les pujades generalitzades en la majoria dels seus components, sobretot de l’electricitat, els carburants i combustibles, i els aliments i begudes no alcohòliques.

La inflació subjacent, que no inclou ni aliments frescos ni energia, va registrar un repunt de quatre dècimes al març, fins a col·locar-se en el 3,4%, la més alta des del setembre del 2008.

La inflació va tancar el mes de febrer en el seu nivell més alt en 35 anys al situar-se en el 7,6%, dues dècimes per sobre de l’estimació avançada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) fa dues setmanes i 1,5 punts superior a la dada interanual de gener.

L’Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va pujar 8 dècimes el febrer respecte al gener i la taxa interanual se situa en el 7,4%, 1,5 punts per sobre de la registrada el mes anterior. Catalunya és la quarta comunitat amb la taxa interanual més baixa, juntament amb el País Basc, i darrere de Ceuta, les Canàries (6,8%) i Madrid (6,9%).