El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va avançar ahir que el mercat laboral ha superat a l’abril els 20 milions d’afiliats per primera vegada i que preveu que el mes acabi amb 188.000 noves ocupacions de mitjana.

A la roda de premsa per avançar les dades d’ocupació des de començament de mes, Escrivá va destacar que l’ocupació ha conservat el «dinamisme» a l’abril «per sobre de la tendència prepandèmia», malgrat les incerteses derivades de la guerra a Ucraïna.

Aquesta dada per sobre dels 20 milions (en concret 20.057.588) correspon a la dada diària de d’ahir, 21 d’abril, encara que Escrivá es va mostrar confiat que aquesta xifra es mantindrà i, fins i tot, se superarà gràcies a la bona marxa de l’ocupació. «Els 20 milions quedaran enrere i ens situarem per damunt, a l’estiu estarem uns quants centenars de milers per damunt», va assenyalar.

«Es continua creant ocupació a bon ritme en tots els sectors», va incidir Escrivá, que va destacar que l’hostaleria, encara amb uns 80.000 afiliats menys que abans de la pandèmia, podria recuperar aviat aquests nivells després del fort dinamisme de la Setmana Santa.

El mercat laboral ja havia superat els 20 milions d’ocupats en termes de l’Enquesta de Població Activa (EPA), però no en afiliació.

En termes desestacionalizados, Escrivá va estimar un augment de l’afiliació a l’abril d’unes 36.000 persones, cosa que farà que el primer quadrimestre de l’any acabi amb 160.000 ocupacions més en aquests termes.

Juntament amb d’aquestes dades d’ocupació, Escrivá va assenyalar que, després de la fi de les modalitats d’ERTO covid, «no s’està produint un augment dels ERTO ETOP (per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció)» que segueixen estabilitzats entorn de 16.000 treballadors.

També, va avançar, a l’abril, amb la plena entrada en vigor de la reforma laboral, s’ha intensificat la millora en la qualitat de l’ocupació «i s’accelera» l’augment de la contractació indefinida amb 800.000 contractes indefinits més en els quatre primers mesos d’enguany que en el primer quadrimestre dels anys 2017-19. També va destacar que ha augmentat la durada dels contractes: en anys anteriors gairebé el 70% dels contractes eren a menys de set dies, un percentatge que ara és del 30%. I que, entre els contractes extingits, la durada mitjana és gairebé un 25% superior que abans de la pandèmia.