Segueix-nos a les xarxes socials:

La inflació a l’eurozona s’enfila al 8,6% al juny i marca un nou màxim històric

La inflació a l’eurozona ha registrat el seu màxim històric al juny en arribar al 8,6%, segons les estimacions avançades de l’oficina d’estadística europea, Eurostat. L’índex de pujada de preus ha sumat cinc dècimes més respecte al maig, quan va augmentar el 8,1% respecte al mateix període de l’any anterior. L’Eurostat assenyala l’energia com el component impulsor de la pujada dels preus després d’un encariment del 41,9% respecte al juny de 2021. La pujada del preu de l’energia s’ha accelerat respecte al maig, quan la inflació interanual va ser del 39,1%.

Menjar, alcohol i tabac s’han encarit el 8,9% interanual al juny, davant del 7,5% registrat al maig. En el mateix grup, el menjar fresc ha registrat la inflació més elevada, amb l’11,1%. Quant als béns no energètics, han pujat el 4,3% al juny, una dècima més que al maig. Els serveis han tingut una pujada de preus del 3,4%, 0,1 punts percentuals menys que el mes anterior.

Entre els 19 països de l’eurozona, la inflació només s’ha frenat a Alemanya, on s’ha moderat del 8,7% al 8,2%, i als Països Baixos, on ha esat del 9,9%, pel 10,2% del maig. Per contra, les pujades més grans han estat a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19%). A Espanya, com es va publicar dimecres, la inflació es va situar en el 10% al juny. A França, ha arribat al 6,5% al juny, mentre que a Itàlia la xifra ha escalat al 8,5%.

El Banc Central Europeu ja va anunciar al juny que apujaria els tipus d’interès aquest mes per primer cop en 11 anys per intentar frenar la pujada de preus.

Prem per veure més contingut per a tu