El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va assegurar ahir que les reticències del Govern francès a l’ampliació del gasoducte Midcat que travessa els Pirineus està resolta.

Així mateix, va anticipar que el projecte podria fer-se realitat en qüestió «de mesos» i convertirà Catalunya i Espanya en un actor estratègic en el proveïment energètic d’Europa, i particularment d’Alemanya.

«Un projecte que semblava utòpic serà realitat en els pròxims anys o mesos», va detallar en declaracions a TVE. En aquest sentit, va reconèixer que la «gran trava» al projecte era la negativa francesa, element que va indicar que està «perfectament solucionat».

D’altra banda, Sánchez Llibre va explicar que Foment continua treballant en un altre projecte, en aquest cas per connectar Itàlia a la xarxa ibèrica, pràcticament independent del combustible rus. «Ara ens hem centrat en el Midcat i tenim l’autorització alemanya, però puc avançar que estem avançant per poder plantejar aquest gasoducte», va apuntar.

Pols de la producció de gas

Segons va destacar el dirigent patronal, una major interconnexió amb Europa a escala energètica podrien convertir Catalunya i Espanya en els pols de la producció i gestió de gas de tot el continent. De fet, va afirmar que actualment Espanya disposa de capacitat per rebre gran part del gas que necessiten els països de la Unió Europea.

Les declaracions de Sánchez Llibre es van produir pocs dies després que el canceller alemany, Olaf Scholz, oficialitzés el seu suport a la construcció d’un gasoducte que comuniqui Portugal amb l’Europa central, que depèn molt més del gas rus que la península, i que travessi Espanya i França.

Alternatives al gas rus

De fet, el mandatari alemany va insistir la setmana passada que calia buscar alternatives «a llarg termini» per tal d’evitar la dependència del gas rus i va assegurar que ja havia parlat d’aquesta qüestió amb Portugal, Espanya i França, així com amb la Comissió Europea. «Aquest gasoducte alleugeraria enormement la situació de subministrament actual», va reconèixer.