El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va decidir ahir aprovar per unanimitat una tercera pujada consecutiva dels tipus d’interès del país de 75 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d’entre el 3% i el 3,25%. Això suposa el preu més alt del diner registrat pel país des de gener de 2008, pocs mesos abans que es desencadenés la crisi financera amb les fallides de Bear Sterns i Lehman Brothers.

«La guerra i els esdeveniments relacionats estan causant una major pressió a l’alça en la inflació i està afectant l’activitat econòmica global. El Comitè està molt atent als riscos d’inflació», va subratllar el FOMC. L’autoritat monetària nord-americana va tornar a pronosticar que serà «apropiat» assumir noves pujades dels tipus d’interès en pròximes reunions.

D’altra banda, va mantenir sense canvis els plans de reducció del balanç. Entre juny i agost, la reducció va ser a raó de 47.500 milions de dòlars mensuals, mentre que des d’aquest mes s’ha elevat a 60.000 milions.

En un altre ordre de coses, la Fed també va publicar ahir l’actualització de les seves previsions macroeconòmiques, així com les estimacions dels seus membres sobre l’evolució dels tipus d’interès. El dot-plot, o diagrama de punts, s’ha modificat de manera inflada respecte al juny. En el sisè mes del 2022, la majoria de membres del FOMC esperava que els tipus se situessin al tancament del 2022 entre el 3 i el 3,5&. Ara, no obstant això, tots esperen que almenys tanquin l’any per sobre del 4%. De cara al 2023, la majoria de banquers centrals situa el preu del diner per sobre del 4,5%. La projecció central de l’institut emissor apunta al fet que els tipus d’interès se situaran el 2022 entre el 4,1 i el 4,4%, enfront del rang d’entre el 3,1 i el 3,6% estimat el juny. Per al 2023, els banquers anticipen una forquilla d’entre el 4,4 i el 4,9%, enfront del rang d’entre el 3,6 i el 4,1% de fa tres mesos.