Regió7

Per garantir la correcta funció d’aquests professionals la llei els obliga a col·legiar-se.

No fer-ho comporta riscos i impedeix el lliure exercici de la professió. A més, professional no col · legiat perd la cobertura que ofereixen els col · legis professionals en cas de problemes i les oportunitats que aquests donen pel que fa a la formació i l’assessorament per l’emprenedoria.

En aquest article analitzem amb els diferents col · legis professionals adherits a la Intercol · legial Tècnica de la Catalunya Central els riscos i els avantatges d’estar col · legiat.

La Intercol·legial Tècnica de la Catalunya Central aglutina els col·legis professionals d’arquitectes, enginyers industrials, enginyers tècnics industrials i d’arquitectes tècnics. 

AVANTATGES DE COL·LEGIAR-SE

Ser un professional col · legiat està vinculat amb una sèrie d'avantatges. La pertinença és una aposta segura per:

Els col · legis professionals ofereixen assessorament legal, tècnic o laboral, entre d’altres serveis. També orientació i cobertura legal davant de qualsevol reclamació que es pugui produir en el marc de la professió.  

Els col · legis ofereixen formació continuada i cursos de reciclatge per estar al dia de les novetats que es produeixen al sector.  

Una persona col · legiada pot relacionar-se amb professionals del sector. Això permet col · laboracions i noves oportunitats de treball, a més de compartir coneixements i inquietuds. 

La col · legiació també permet accedir a una borsa de treball exclusiva amb noves ofertes de feina d’empreses del sector que cerquen professionals.

Els col · legis són els encarregats de defensar la profesió i vetllen pels interessos de cadascún dels profesionals. 

RISCOS DE NO COL·LEGIAR-SE

Més enllà de l'obligació, no col · legiar-se comporta de riscos a escala individual i col · lectiu, tal com expliquen els representants de cada un dels col · legis de la Intercol · legial.

“Més que riscos, el primer que cal aclarir és que la llei obliga a estar col · legiades a totes les persones que exerceixen com a enginyers industrials. Tant se val si treballen per compte propi, en una administració o per compte aliena. Encara més, les empreses que contracten enginyers sense estar col · legiats industrials per exercir com a tals, estan incorrent en una infracció molt greu que pot ser sancionada. Per tant, el principal risc d’un enginyer industrial en actiu que no estigui col · legiat és el d’un incompliment legal amb les conseqüències que això pot comportar.”

"No tenir cap cobertura grupal en cas de problemes. Un col · legi professional ofereix assessorament, assegurances col · lectives i defensa en cas de responsabilitats derivades de les decisions preses per nosaltres en l’entorn laboral. La possibilitat que un professional en actiu tingui un càrrec de responsabilitat és elevada, i quan es prenen decisions en l’àmbit laboral, sempre hi ha una responsabilitat associada. D'altra banda, a mesura que passa el temps, podem perdre coneixement i deixar d'estar al dia de les noves tendències. Els col · legis, mitjançant els seus canals comunicatius i formatius, mantenen els seus membres informats dels canvis que afecten la seva professió."

"El Col · legi és la porta al món amb la mirada d’arquitecte. Més que riscos, que hi són, l'important és que perd l'oportunitat de pertànyer a una comunitat amb inquietuds compartides i en evolució constant on pot trobar tot el que necessita per créixer professionalment i personalment, es dediqui al que es dediqui específicament. Els arquitectes som de ment inquieta, interessos transversals i amb mentalitat de formació contínua i qui no està col · legiat està molt exposat en un mercat cada vegada més competent i preparat."

“Les professions col · legiades són aquelles que per la seva transcendència sobre aspectes que mereixen una protecció especial com la seguretat, el patrimoni i la salut, tenen uns requisits d’exercici que es garanteixen des dels col · legis professionals. L’Arquitectura Tècnica és una d’aquestes professions, per això és molt important que el consumidor comprovi i s’asseguri de què el professional està d’alta en el col · legi professional corresponent i, per tant, que compleix amb els requisits d’exercici, que efectivament tingui la titulació universitària i disposi d’una assegurança de responsabilitat civil. D’altra banda el titulat que actua sense estar col·legiat, pot ser objecte de sancions importants. Exercir la professió sense estar col · legiat és una infracció molt greu que pot comportar una inhabilitació professional per un termini de fins a 5 anys i multes de 5.001 euros fins a 50.000 euros.”

EXPERIÈNCIES DELS COL·LEGIATS

“El principal benefici d'estar col · legiat és gaudir d'una xarxa de professionals i disposar d'espais on compartir experiències i anècdotes amb un col · lectiu divers i intergeneracional”

“Em permet estar al corrent de tota l’actualitat a nivell tècnic, professional i jurídic de l’arquitectura tècnica. A part, el col · legi disposa de múltiples eines, com documents guia i llicències informàtiques, d’un molt bon assessorament tècnic i jurídic, i d’un ampli ventall de cursos formatius, que ajuden i milloren la pràctica de la nostra professió.”

"Personalment els principals beneficis serien els següents: el recolzament, la visibilitat, els contactes i l’accès a les formacions."

"Durant l'etapa universitària és molt freqüent veure's encallat en un problema acadèmic, no trobar el tema ideal per un treball o necessitar un estri específic per a un projecte. El principal avantatge de ser col · legiat al CETIM, és tenir la tranquil · litat que sigui quin sigui el teu problema o necessitat, acadèmica o professional, tens un equip al darrere que et pot oferir la solució, el punt de vista diferent o cedir-te aquell aparell que tanta falta et fa just quan més ho necessites."

stats