Segueix-nos a les xarxes socials:

This browser does not support the video element.

Centenars d'alumnes s'examinen de la selectivitat a ManresaGemma Camps

Centenars d'alumnes s'examinen de la selectivitat a ManresaGemma Camps

Selectivitat 2022: La petició per tenir exàmens en castellà les proves és anecdòtica a Manresa

Un total de 1.032 alumnes s'han examinat en la primera jornada de les PAU · Hi ha dos tribunals a la UPC i un a la FUB, un al Lacetània i un a la Joviat, que es va estrenar l'any passat com a seu de les Proves d'Accés a la Universitat

Per primer cop a les proves de la selectivitat, els alumnes poden indicar en un paper que és anònim les que volen fer en castellà, llevat, lògicament, de les que són d'un idioma específic, com les dues d'aquest matí, de castellà i d'anglès o la de demà, en català. A Manresa, on hi ha cinc tribunals repartits per quatre centres que apleguen un total de 1.032 alumnes del Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès, la demanada per tenir els enunciats de les proves en castellà ha estat anecdòtica, tal com ha pogut comprovar aquest diari. A la UPC (457 alumnes), a la FUB (237), al Lacetània (163) i a la Joviat (175), que és el segon any que acull un tribunal de la 'sele', han coincidit que la demanda ha estat mínima o directament nul·la. La majoria d'alumnes, per tant, han marcat la creu per rebre tots els enunciats en català. A la FUB han especificat que d'un miler d'exàmens, només se n'han demanat sis en castellà.

El paper per indicar els exàmens que es volen fer en castellà

Com és habitual els dies de 'sele', a l'exterior dels centres esmentats, avui hi ha un ambient molt diferent al de la resta de dies de l'any. A 2/4 d'11, quan han acabat la primera prova del dia, la de castellà, els alumnes, en grups més i menys nombrosos, s'han aplegat a l'exterior de les instal·lacions per comentar com els havia anat i han aprofitat per esmorzar. Entre els grups d'estudiants amb qui ha parlat aquest diari no hi ha hagut una conclusió clara de si l'examen de castellà ha estat més o menys fàcil, si bé en general el missatge més aviat ha estat que no era exageradament complicat. Tanmateix, alguns han dit que els ha costat més que els que han practicat d'anys anteriors. Altres, en canvi, que ha estat força assequible. Preguntats sobre si a les seves respectives classes hi ha hagut alumnes que han demanat fer proves en castellà, tots han contestat que no.

Tots els centres que s'examinen a casa nostra

A la UPC, on hi ha dos tribunals, s'examinen alumnes de l'escola Arrels II de Solsona, de la Diocesana de Navàs, de l'institut Guillem Catà de Manresa, del Mig Món de Súria, de l'institut Moianès de Moià, de l'institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, de l'institut Sant Ramon de Cardona, de l'institut Lluís de Peguera de Manresa, del'institut Gerbert d'Aurillac de Sant Fruitós de Bages i de l'institut Llobregat de Sallent. Al Lacetània, on ha faltat un dels 163 alumnes que s'hi examinen, hi ha els instituts Pius Font i Quer, Lacetània i Cal Gravat de Manresa i el Pere Fontdevila de Gironella. En aquest centre tots els exàmens s'han demanat en català. A la FUB fan les proves les escoles Fedac Manresa i Fedac Xarxa de Berga, l'institut Castellet de Sant Vicenç de Castellet, l'institut Francesc Ribalta de Solsona, l'institut Alt Berguedà de Bagà, l'institut Miquel Bosch Jover d'Artés, l'institut Puig-reig i La Salle Manresa. Finalment, a la Joviat hi ha l'Institut D'auro de Santpedor, l'institut Guillem de Berguedà de Berga i alumnes de l'escola Joviat.

La selectivitat de la tornada a la normalitat

Es tracta de la primera selectivitat de la tornada a la normalitat, sense mascaretes i amb la recuperació dels tres dies de proves. Els primers minuts han estat marcats pel repartiment de l'esmentat formulari anònim on els estudiants han marcat amb una creu si volien rebre els enunciats en català, castellà o aranès i que, un cop emplenat, han deixat damunt la taula visible per tal que el poguessin recollir els professors que integren els diferents tribunals. La primera prova d'aquest dimarts ha estat la de Llengua castellana i literatura.

Els alumnes que s'hi presenten han estudiat el batxillerat completament en pandèmia. En l'àmbit acadèmic, es mantenen les adaptacions de la convocatòria del 2020, que van flexibilitzar l'optativitat en la tria de les preguntes.

Més de 40.000 estudiants a tot Catalunya

Del total de matriculats, 32.172 són estudiants amb matrícula ordinària, 4.612 de matrícula lliure i 3.773 provenen de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Les PAU es divideixen en dues fases: la general - obligatòria i amb un total de cinc exàmens - i l'específica - voluntària i que serveix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes: Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història; i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.

La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen als dos anys.

Enunciats en català, castellà o aranès

Com s'ha dit, per primera vegada en la història de les proves d’accés a la universitat (PAU) a Catalunya, els alumnes poden decidir si fan l’examen en català, castellà o aranès. Així ho ha decidit el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que recull el dret dels alumnes a triar l’idioma en què volen rebre els enunciats de les preguntes i respondre-les.

Una vegada identificats amb el DNI i després de presentar la matrícula de les PAU i les etiquetes amb què s’identifiquen, els estudiants han d’omplir un formulari anònim que els entrega el personal de l’aula perquè decideixin si faran els exàmens en català, castellà o aranès.

La iniciativa arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declarés nul·les les instruccions de la selectivitat del 2021, quan es va demanar als alumnes que diguessin a mà alçada qui volia fer l’examen en castellà. El TSJC va requerir que els exàmens s’havien d’entregar en català, castellà i aranès d’una manera que garantís l’anonimat dels alumnes en les seves eleccions.

Un total de 207 tribunals

Els alumnes estan distribuïts arreu del territori en una seixantena de poblacions que acullen un total de 207 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on ja s’han fet PAU d’altres anys.

L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu que hagi sol·licitat examinar-se en tribunal ordinari específic i disposi de carta d’acceptació amb resolució favorable, s’examinarà amb la resta d'alumnat del seu centre, agrupats en una mateixa aula, donat que aquest col·lectiu disposa de dues hores per a realitzar cada examen i, en el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a tu i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.