Segueix-nos a les xarxes socials:

GALERIA: La nevada del 24 de gener del 2023 al Bages

15

La nevada emblanquina punts alts del Bages i deixa només volves a Manresa

La neu s'ha deixat veure a cotes de la comarca situades entre els 100 i els 300 metres | A Montserrat, ha quedat un gruix suficient perquè famílies gaudissin amb la neu

Manresa no veia nevar des del febrer del 2018 i aquest dimarts, com en aquella ocasió, la neu ha estat escassa i no ha arribat a emblanquinar els carrers ni ha provocat cap afectació a la via pública. Ha estat una nevada fina i que ha començat cap a les 12 del migdia i després ha tingut dos pics poc importants cap a les 2 i les 4. On sí que ha pres la neu ha estat a les cotes altres de la Catalunya central i Moià, Castellterçol, Montserrat i Mura, per exemple, han quedat emblanquinats.

Tal com havien advertit els meteoròlegs, les nevades han aparegut a primera hora del matí a les comarques gironines. Ripoll i Llagostera han estat dels primers llocs on s'ha reportat neu. La cota s'ha situat entre els 100 i els 300 metres i les precipitacions en forma de flocs de neu han anat escombrant Catalunya des del nord-est cap als sud-oest.

This browser does not support the video element.

Primers flocs de neu a ManresaDavid Bricollé / Arnau Valverde

A partir del migdia, la neu s'ha estès gairebé a tot el territori del Bages i també ha arribat a zones on és poc habitual veure'n, com és la part alta de Barcelona, Terrassa, Mollet del Vallès, alguns punts del Maresme i Sabadell, on s'ha vist nevar amb una temperatura superior als 3ºC.  A Manresa, a les vuit del matí, els termòmetres marcaven -0,3ºC.

Quatre centímetres de neu a Sant Jeroni

Montserrat, a 720 metres, és un dels punts de la Catalunya central on més neu s'ha acumulat. Les carreteres d'accés al Parc Natural no han presentat problemes ja que les màquines de sal han treballat intensament, però les vies secundàries sí que han quedat cobertes per la nevada. La neu ha atret curiosos a Montserrat, com algunes famílies que volien estrenar el trineu, però també ha dissuadit alguns escaladors. A Sant Jeroni, a la cota 1.200, s'han arribat a acumular gruixos de fins a quatre centímetres.

Una família aprofita la neu per jugar amb el trineu a Can Massana, a Montserrat

Retorn anticipat dels alumnes de l'escola de Mura

El Consell Comarcal del Bages ha anticipat el retorn del servei de transport escolar a l'escola Vall de Néspola a Mura. L'Ajuntament ha decidit el tancament del centre educatiu i des de les àrees de Protecció Civil i Educació del Consell Comarcal s'ha avançat el retorn de l'alumnat a les 2 del migdia amb un autobús.

En directe

Última actualització 19:54

La previsió per demà:

En les pròximes hores, el Servei Meteorològic alerta que la cota de neu es mantindrà entorn dels 200 i els 400 metres a Ponent, i prelitoral sud. A la resta del territori pujarà fins als 800 m, puntualment més baixa al nord de l'Alt Empordà.

Aquesta és l'estampa que ha deixat la neu a Moià:

Continuarà nevant aquesta tarda?

Es manté la previsió del Meteocat de neu a la regió central fins a les sis de la tarda però sense gruixos significatius.

Neu per sota dels 300 metres

La precipitació avança cap al sud-oest. Es veu nevar fins i tot a totes les cotes entorn de la Catalunya Central. També tenim constància que la neu agafa localment per sota dels 300 metres en aquests indrets especialment.

Enfarinada a Castellterçol

El Moianès ha estat una de les comarques de l'àmbit del Regió7 on neva des de primera hora del matí. A Castellterçol, una capa blanca ja cobreix el municipi.

La nevada al Bages, en imatges

La neu s'ha establert aquest migdia a la regió central i ha deixat imatges com les següents:

Nevada del 24 de gener del 2023 al BagesRedacció

15

4 cm de neu a Sant Jeroni

Al cim de Sant Jeroni de Montserrat a 1236 metres d'altura s'han acumulat fins 4 cm en dues hores.

On ha nevat fins la 1 del migdia?

Aquest és el mapa de les nombroses observacions de neu que han emès els nostres vigilants de la XOM fins aquest migdia.

Mapa de l'observacions de neu captades aquest migdia a Catalunya

Precaució a la carretera!

La neu que ha caigut a Montserrat ha deixat trams de la carretera BP-1121 emblanquinada.

Quan va ser l'última vegada que va nevar fort a Manresa?

El 27 de febrer del 2018, Manresa va fer honor al seu sobrenom de Manrússia va quedar coberta per una nevada quantiosa que va aturar durant hores el transport urbà i interurbà, va deixar les aules sense una activitat lectiva normal i va reduir de forma molt notable la mobilitat a l'espai públic. 

La neu emblanquina Montserrat

El Parc Natural de Montserrat ha captat el pas de la neu pel massís. A les dotze del migdia, el terra ja estava enfarinat!

La neu s'estableix a la Catalunya central

Les nevades s'han establert a la regió central al migdia. Múltiples usuaris han compartit a les xarxes socials, les primeres precipitacions a Igualada i Sant Vicenç de Castellet.

Comença a nevar a Manresa!

La neu ha començat a caure a la capital del Bages a les dotze del migdia.

This browser does not support the video element.

Primers flocs de neu a ManresaDavid Bricollé / Arnau Valverde

Carreteres tallades

Tallen per neu la GIV-520 a Viladrau (Osona).

La neu arriba al Baix Llobregat

A les xarxes socials ja comencen a compartir els primers flocs caiguts a Olesa de Montserrat.

Comença a nevar amb intensitat a Moià

La neu ha començat a caure amb més força a Moià a partir de les 11 hores. Al municipi de la regió central els primers flocs han començat a caure a les nou del matí. Així i tot, la precipitació ha estat minsa i de poca durada. Ara s'ha reactivat. Així es com neva ara a tocar de les coves del Toll:

This browser does not support the video element.

Neu a les Coves del Toll, a MoiàÀlex Mur

Problemes al tram gironí de la C-25

La principal incidència viària a la Catalunya Central ha estat a la C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners, on s'ha prohibit el pas a vehicles pesants per la neu i el gel. També s'ha restringit el pas de camions al tram de Sant Julià de Vilatorta fins a Calldetenes i de Santa Coloma de Farners a Brunyola. Així mateix, des del Servei Català de Trànsit han informat d'un despreniment a aquesta via al seu pas per Sant Bartomeu del Grau (Osona).

Nova matinada amb temperatures sota zero

Així mateix, Protecció Civil manté l'alerta per onada de fred a pràcticament tot el país. La regió central ha repetit avui una jornada amb els termòmetres sota zero, tot i que amb temperatures més elevades que en les darreres dues jornades. A Manresa, per exemple, els termòmetres han passat dels -5,6ºC registrats ahir a les set del matí, als -1,7ºC. A la resta de comarques de la Catalunya central, s'han registrat a primera hora -8,6ºC a Puigcerdà, -2,4ºC a Solsona, -2,2ºC a Moià-, 1,7ºC a Berga, i 0,8ºC a Igualada.

L'onada de fred més extensa i duradora dels últims 10 anys

L'onada de fred polar que pateix Catalunya des de la setmana passada és la més extensa i duradora -es preveu que duri encara diversos dies- des de l'any 2012 i la matinada de dilluns va ser la més freda d'aquest hivern. Al Bages, els termòmetres es van desplomar ahir fins als -7ºC a primera hora. Sant Salvador de Guardiola, Cardona i Artés han estat els tres municipis bagencs amb les mínimes més baixes registrades a les vuit del matí, amb -7,8ºC , -7,4ºC i -6,3ºC respectivament. A Manresa, a les 8 hores, els termòmetres han marcat fins a -5,6ºC.

Segons dades del Meteocat, en general aquests dies les temperatures estan sent entre 8 i 9 graus per sota de la mitjana climàtica i s'espera que es mantinguin fredes durant almenys uns sis o set dies més. Davant aquesta situació, caldrà estar alerta per aquesta onada de fred fins, com a mínim, el dimarts 31 de gener, i amb especial incidència a les comarques de la Catalunya central, les comarques de Ponent, el Pirineu i el Prepirineu i el prelitoral i litoral central. En conseqüència, el Meteocat ha demanat precaució a l'hora de circular per les carreteres per la possible presència de plaques de gel en zones ombries i carreteres secundàries.

Fins quan durarà l’onada de fred?

Es preveu un canvi de tendència a l’inici de la setmana vinent, la que farà de frontissa entre el gener i el febrer, però com a màxim serà una pujada dels termòmetres que durarà durant un parell de dies per situar-se en una temperatura més conforme a la que tocaria. I després, tornaran a baixar i deixaran el mercuri en uns registres entre dos o tres graus per sota de la mitjana històrica.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a tu i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.