La CUP Catalunya Central exigeix desprivatitzar la sanitat pública, la creació d'una farmacèutica pública i destinar un 25% de la despesa sanitària a l'Atenció Primària. Ho han fet aquest diumenge, Basha Changuerra, número 5 per la llista de Barcelona, Vidal Aragonès, diputat al Parlament, i Gemma Boix, militant de la CUP i regidora de Fem Manresa, en una roda de premsa davant de l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Changuerra ha reclamat la desprivatització de la sanitat pública com a única garantia per oferir una atenció universal i de qualitat. La candidata al cinquè lloc per Barcelona també exigeix una farmacèutica pública que permeti gestionar els tractaments i els medicaments "posant l'interès en les persones i no en el lucre". Changue assegura que si és pública, això "permetrà reforçar la investigació dels tractaments que estan en mans d'empreses privades, millorar la transparència en l'estudi i el desenvolupament dels medicaments, i afavorir el control dels preus". D'altra banda, també explica que és necessari dotar l'atenció primària de tots els recursos suficients perquè sigui la porta d'entrada de la gestió de la crisi sanitària en què ens trobem.

En aquest sentit, el diputat Vidal Aragonès recorda que la CUP és l'únic partit polític que ha presentat una llei per a estabilitzar per estabilitzar les treballadores del sector públic. Aquesta llei facilitaria acabar amb els nivells de temporalitat elevadíssims del sector públic, en què els treballadors i treballadores interines acumulen contractes temporals de fins a una i dues dècades en alguns casos. El diputat afirma que "dins l'Estat Espanyol no tenim alternativa per a dur a terme mesures transformadores que donin resposta al dia a dia de les treballadores".

La manca de recursos i les retallades en personal afecten directament a la qualitat de la sanitat pública, debilitant el sistema sanitari català. Exemple d'això és la manca de garanties en l'atenció que es realitza als hospitals, com passa també al de Sant Joan de Déu de Manresa.

L'Hospital és el centre de referència no només per les manresanes sinó per tot el Bages, Solsonès i Moianès. Així ho explica Gemma Boix, fent palès que "la gestió que la Fundació Althaia fa de l'hospital bloqueja la garantia de drets sanitaris, com és la garantia del dret a l'avortament". La manca de garanties d'aquest dret ja fa temps que es denuncia juntament amb el moviment feminista de la ciutat. De fet, el passat desembre, Fem Manresa va portar aquesta problemàtica al ple per exigir que el Patronat d'Althaia es posicioni i realitzi avortaments quirúrgics tal com ha de garantir.

Des de llavors, la moció que reclama la plena garantia del dret a l'avortament a la Catalunya Central ja s'ha aprovat a deu municipis (Manresa, Santpedor, Sallent, Navarcles, Calders, Guixers, Moià, Artés, Navàs i Monistrol de Montserrat) i també als Consells Comarcals del Bages i Moianès.