Les eleccions de diumenge passat han deixat dos polítics de la Catalunya central a les portes de ser nous diputats de la legislatura que ara comença. El sallentí David Saldoni i la puig-reigenca Alba Camps podrien entrar al Parlament de Catalunya en les primeres setmanes de la legislatura. El primer, formant part del grup de Junts x Cat. La segona, com a representant d'ERC. Hi ha altíssimes possibilitats que acabin sent diputats en el decurs dels propers quatre anys, però de manera molt ràpida si hi ha un pacte que suposi que representants d'ERC i de Junts x Cat entrin a formar govern. Sobre el tauler hi ha en aquests moments altres possibilitats d'accés a la cambra, però en les altres formacions, els candidats de la Catalunya central estan més allunyats dels llocs de tall dels diputats.

En el govern de la Generalitat, el President elegit per la cambra catalana ha de diputat, però no cal que ho siguin els seus membres del govern. És clar que vist el que ha passat en els darrers any en matèria judicial i les dificultats jurídiques que hi ha hagut per poder triar el president de la Cambra, els partits independentistes, si formen govern, optaran per mantenir un número de consellers que a l'hora siguin diputats amb la voluntat d'evitar buits en l'executiu. Però de la mateixa manera, tenen clar que alguns consellers alliberaran els seus seients de la cambra per deixar pas a altres membres de la llista de cada formació.

Sempre partint del supòsit que es formi un govern amb consellers d'ERC i de Junts x Cat, Alba Camps seria diputada si plega una de les persones de la llista d'ERC. És la primera que pot entrar. ERC té 19 representants a la demarcació de Barcelona. El número 19, el darrer a entrar, és l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch. I Camps ocupa el lloc número 20.

La republicana Alba Camps és actualment la delegada territorial del Govern a la Catalunya central i regidora de Puig-reig. En el cas d'accedir al càrrec de diputada hauria de deixar el de delegada, perquè té la condició d'alt càrrec de l'administració i seria incompatible amb el de diputada. Fonts properes a Camps han indicat a aquest diari que aquesta possibilitat de relleu a la delegació està sobre la taula.

D'altra banda, la delegació del govern és un càrrec vinculat a l'executiu i pot ser d'un color polític o un altre en funció de com es formalitza el pacte. En les últimes legislatures, la delegada ha estat d'ERC, primer la santpedorenca Laura Vilagrà i actualment Alba Camps, però en períodes anteriors havia estat de CiU, per exemple, que hi va designar el sallentí Jordi Moltó, i, el primer delegat va ser d'ICV, Josep Ramon Mora. Per tant, amb independència del futur parlamentari de Camps, els pactes de govern també podrien condicionar el futur de la política berguedana al davant de la delegació. En aquests moments, Camps, com la resta de càrrecs del govern, treballa «en funcions». Camps podria mantenir, en canvi, el càrrec de regidora del seu municipi.

El cas de l'exalcalde de Sallent i actual regidor a l'oposició en aquest municipi, David Saldoni, seria semblant. Ocupava el número 19 de la llista de Junts x Cat a la demarcació de Barcelona. En van entrar 16, però cal tenir en compte que la candidatura ja sap, segur, que ni Carles Puigdemont ni qui va ser conseller de Cultura, Lluís Puig, no agafaran l'acta de diputat. Per tant, Saldoni ja avançarà dues posicions. A les portes d'entrar hi haurà el número 18 de la llista i, immediatament després, el polític sallentí.

Saldoni és actualment director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, un càrrec vinculat al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Per poder ser diputat, una situació que ha expressat en els dies previs a les eleccions que el podria satisfer en el seu bagatge polític, hauria de deixar el càrrec que ocupa. Com en el cas de Camps, Saldoni està «en funcions» i pendent de la nova organització que s'estableixi en un nou govern. Altra vegada, el seu futur polític depèn del color que prengui el govern en la nova legislatura.