El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres que "Espanya és una democràcia plena" i ha afirmat que el seu govern treballa en la defensa de la "llibertat d'expressió". Ho ha fet en una sessió de control on també ha apostat per un govern del PSC i dels comuns per a Catalunya que faci possible "l'anhel de retrobament" de la societat catalana. Segons Sánchez, a Catalunya hi ha "un conflicte entre una part i una altra part de la societat catalana" i cal un Govern "diferent" i "progressista" on no hi té lloc -ha dit- JxCat, una formació que "com Vox" també inclou persones que fan "expressions d'odi, extremisme i xenofòbia". Sánchez també ha demanat al PP i a Cs que trenquin els seus acords territorials amb Vox.

Sánchez ha defensat la qualitat democràtica de l'Estat en resposta a una pregunta de la líder de Cs, Inés Arrimadas, que igual que el líder del PP, Pablo Casado, li ha demanat que cessi el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, per les seves manifestacions sobre els dèficits democràtics de l'Estat i els presos polítics.

"Fa setmanes que diu que Espanya és una dictadura, faci cas a les 200 personalitats d'esquerres que li demanen que cessi el seu vicepresident", ha afirmat Casado, que li ha demanat que posi punt i final a "l'olla de grills de Moncloa" i permeti que "els espanyols recuperem la son".

Arrimadas s'ha pronunciat en la mateixa direcció assegurant que Sánchez no es pot permetre un govern que "insulta la democràcia espanyola, ataca els jutges que l'investiguen per corrupció, o que defensa delinqüents condemnats per greus delictes".

Segons la líder de Cs, els disturbis per l'empresonament de Pablo Hasel "estan impulsats pel seu vicepresident" i "no és normal que la democràcia rebi atacs des de dins del govern i per part dels seus socis".

Malgrat que no ha fet referència directa a l'empresonament de Hasel, Sánchez ha assegurat que el seu govern "defensa la llibertat d'expressió i l'extensió de drets i llibertats". Espanya, segons Sánchez, "és una de les 23 democràcies plenes del món". "És evident que és gràcies a la lluita de moltes generacions que hem anat avançant i estenent la democràcia", ha dit, i "el govern d'Espanya treballa per ser la primera democràcia plena".

En tot cas, el president espanyol ha demanat al PP i Cs que trenquin els seus acords territorials amb Vox, un partit que "menteix, divideix, polaritza, perseguint a joves immigrants o qüestionant la violència masclista".

Vox, ha afirmat, és "qui desprestigia la qualitat democràtica dient que aquest govern és il·legítim i assassí". "Tots hem de treure lliçons del 14.F, i pactar amb la ultradreta porta conseqüències. Demano que Cs i PP trenqui els seus pactes territorials amb Vox", ha conclòs.

Sánchez aposta per un Govern del PSC i comuns

Sánchez també ha respost una pregunta de la nova portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, que -a més del cas Hasel- li ha recordat que els resultats del 14-F donen la majoria de vots i d'escons a les forces independentistes i demostren que la societat catalana va dir "no" al model de país dels socialistes. "Ara passarà que les forces independentistes ens posarem d'acord, i ho farem per responsabilitat i pel país", ha afirmat Nogueras.

La portaveu de JxCat ha assegurat que les decisions del govern espanyol respecte a Catalunya estan "arrossegant" la reputació de l'Estat i de retruc d'Europa i el seu prestigi democràtic, i ha posat com a exemple el "ridícul internacional" del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell.

"Quan defensem els drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya ho fem amb tots els d'Europa", perquè "el conflicte entre Catalunya i Espanya era i segueix essent un conflicte internacional, i no deixarem d'exigir la llibertat presos polítics, el retorn exiliats i la llibertat de Pablo Hasel".

Sánchez, per contra, ha apuntat que el resultat del 14-F "demostra que s'obre pas una demanda de retrobament de la societat catalana, i no de confrontació". "Hi ha un conflicte entre una part de la societat catalana i una altra part, com hem vist al resultat electoral, i sobre pas un retrobament dins de la legalitat".

Ara, segons Sánchez, "Catalunya necessita un govern diferent, progressista, liderat pel PSC i els comuns" on JxCat "no hi té cabuda". Cal, ha dit, "deixar de banda les expressions d'odi de Vox" i també a JxCat, que "no es queden enrere en les expressions d'odi, extremisme i xenofòbia".

Consulta els resultats de les eleccions a Catalunya 2021, municipi a municipi.