La campanya electoral per a les municipals del 26-M ha arrencat aquest divendres a la matinada a Manresa amb polèmica i tensions entre els partits per encartellades fetes abans de la mitjanit. Junts per Manresa, ERC, Ciutadans, Fem Manresa, Manresa en Comú, Podem Manresa, Primàries Manresa i el PSC han repartit els seus lemes per tota la ciutat. Alguns, però, com Primàries Manresa i Junts per Manresa, van penjar cartells abans de les 12, moment en el qual es dona el tret de sortida a la campanya.

Això va provocar la indignació d'altres formacions, les quals haurien retirat ahir a la nit els cartells que Junts per Manresa havia col·locat en espais tan cèntrics com la Plana de l'Om i Sant Domènec, dels quals a hores d'ara no en queda cap, segons han confirmat fonts del mateix partit a aquest diari. Les formacions polítiques es reparteixen en reunions prèvies les zones de la ciutat que encartellaran, però en el cas de zones com Sant Domènec és el primer que hi arriba qui reserva farola. Així, a les 12 de la nit, segons ha pogut saber aquest diari, els cartells de Junts per Manresa havien estat despenjats i algú els havia deixat a terra, al costat de la terrassa del bar Las Vegas. A aquella hora altres formacions com Fem Manresa o ERC van començar a encartellar aquests espais.

Aquest incident també va tenir protagonisme a les xarxes socials amb alguns retrets de representants de la CUP (l'actual regidor Jordi Garcés, per exemple) i del PSC (el president de la formació, Felip González) acusant Junts per Manresa de «jugar brut» per penjar cartells abans del tret de sortida de la campanya. Fonts del partit que lidera Valentí Junyent han assegurat que tornaran a penjar-los, tot i que no han detallat on ni quan.

Lemes visibles a mitjanit

Els republicans es van distribuir cartells i pancartes a la plaça Major de Manresa, on ERC hi té la seu, tal com es pot veure en les imatges de la galeria fotogràfica que acompanya la notícia, on Regió7 recull fotografies facilitades pels mateixos partits. ERC va col·locar cartells amb el rostre del seu cap de llista, Marc Aloy, i el lema «Trobem-nos». Aloy va participar en l'encartellada juntament amb altres representants del partit com Ramon Fontdevila o la regidora Cristina Cruz. També van penjar cartells per a les europees, que també se celebren el 26 de maig.

Junts per Manresa va encartellar, com ja hem explicat, la Plana de l'Om i la plaça Sant Domènec i ho va fer abans de les 12 de la nit, tal com marca la llei. L'actual alcalde i cap de llista de la formació, Valentí Junyent, va ser present en l'encartellada en companyia dels regidors Joan Calmet i Josep Maria Sala, entre d'altres. Els primers noms de la renovada llista de Junts per Manresa també van fer costat a Junyent, que protagonitza els cartells amb el lema «Junts, més lluny».

La plaça Gispert va ser l'escenari escollit per Fem Manresa. Allà va començar l'encartellada de la coalició que lidera la CUP, amb Roser Alegre com a candidata a l'alcaldia. En els cartells s'hi pot veure la foto de dos membres de la candidatura i diversos lemes, com ara «Volem places i carrers segurs, volem caminar lliures», «Es parlarà de vida, no de ciment», «Tombem plegats el règim del 78» o «Amb treballs dignes i el comerç de barri, fem Manresa». La formació d'esquerres també va penjar grans pancartes en espais com el Pont de Ferro, a la carretera de Vic.

A Podem Manresa van iniciar la campanya col·locant una pancarta a la plaça Sant Domènec, amb el lema «Podemos. La història l'escrius tu». Entre els que hi van participar hi ha Carmelo Plaza, cap de llista. L'altra formació que a les generals es va unir als de Podem però que a Manresa es presenta per separat és Manresa en Comú, amb Ana C. Querol com a candidata. Un dels primers cartells, on s'hi veu Querol amb el lema «La veu de la gent comú», el van penjar davant del Casal de les Escodines.

Amb la frase «El 26M recupera el poder, vota independència!», els membres de Primàries Manresa van repartir pancartes per la ciutat. Als cartells hi apareixen els tres primers de la candidatura, Marc Olivé, Arnau Padró i Fina Casals, i el lema «Per la independència, Manresa és capital». Un dels primers llocs encartellats per Primàries va ser el carrer Jacint Verdaguer, davant l'escola Pare Algué.

Ciutadans, per la seva banda, va col·locar pancartes i cartells també a Sant Domènec. Hi van ser presents Andrés Rojo, candidat a l'alcaldia, i Miguel Cerezo, el número 2 de la llista. «¡Vamos, Manresa!», en castellà, és el lema escollit per la formació que lideren Albert Rivera i Inés Arrimadas, els quals seran precisament aquest matí a Manresa per engegar la campanya per les europees. Felip González, cap de llista del PSC Manresa, i el seu equip també van penjar cartells a la via pública amb el lema «La Manresa que vols». Un dels barris on hi ha més presència de la propaganda electoral dels socialistes és a la Balconada, on s'hi poden veure cartells amb la foto de González i la frase «La Balconada que quieres».

No disposem d'informació del PP Manresa i Vox Manresa.