Quim Espelt, de 28 anys, es va convertir, ahir, en l'alcalde més jove del Berguedà i el primer d'ERC que té Vilada, atès que els republicans han guanyat uns comicis municipals per primera vegad al poble d'ençà de la democràcia.

Faltaven pocs minuts per a un quart d'11 d'ahir dissabte quan Quim Espelt va ser proclamat alcalde amb majoria absoluta gràcies als tres vots republicans (el seu i els dels seus companys de grup Elisabet Boixadé i Joaquim Pons) així com també al del cap del grup de Vilada per la República -Junts, Andreu Ros, tal com ja havia anunciat que passaria aquest diari. La fins ara alcaldessa, Montse Badia, de Fem Pinya per Vilada-CP del PSC, que també havia assolit tres regidors el 26-M però una vintena de vots menys que els republicans, ha passat a l'oposisió juntament amb els seus companys de grup Carme Cirera (que havia estat alcaldessa del 1995 al 2007) i Narcís Juanola.

El ple de constitució de l'Ajuntament va ser dels primers que es van fer al Berguedà, a les 10. S'escau que la secretària Montse Morera també ho és de Gironella. I primer es fa el ple d'investidura de Vilada i al migdia es va fer el de Gironella.

La sessió a Vilada va ser ràpida ja que va durar menys de mitja hora i sense gaires requisits. No hi va haver ni vara, malgrat que n'hi ha. El jove alcalde de Vilada lluïa una samarreta groga amb una inscripció en què demanava la llibertat per a Oriol Junqueras. Fins al darrer minut es va mantenir la incògnita de l'alcaldia perquè tots tres caps de llista es van postular per ser alcaldes: Quim Espelt, Montse Badia i Andreu Ros. Finalment, però, Ros va votar Quim Espelt, tal com estava previst i havia anunciat aquest partit. Els dos grups van arribar a un acord per formar un govern de 4 regidors, que suposa la majoria absoluta. El PSC -que volia partir-se l'alcaldia dos anys amb ERC, cosa que els republicans que han guanyat els comicis empatats a tres regidors amb ells no han acceptat- passa a l'oposició.

Quim Espelt va prometre el càrrec per imperatiu legal i «respectar la Constitució, amb l'objectiu de de derogar-la, abolir la monarquia i proclamar la República catalana amb fidelitat al poble de Vilada, al mandat de l'1 d'octubre i fins a l'alliberament de tots els presos polítics». Les persones que omplien la sala de plens van esclatar en aplaudiments.

El flamant alcalde va anunciar que faria un discurs d'investidura «breu, no us fotré cap xapa». Va prometre governar per a tot al poble i va agrair que la gent anés a votar el 26-M i també la feina de la gent que va fer confiança a la candidatura que encapçalava i les persones del seu equip. «Entomem el repte. Som conscients de la dificultat i de la responsabilitat que ens cau al damunt. Som conscients que hem de treballar per revertir l'envelliment i la despoblació de Vilada. Ho farem amb tota l'energia del món. Hi dedicarem totes les hores de què disposem i més». Espelt va convidar a fer aquesta tasca de forma conjunta els 7 regidors que formen part del nou consistori. Posteriorment, en declaracions a Regió7, va dir que assumir l'alcaldia de Vilada «és una immensa responsabilitat». Amb tot va dir que l'ajudarà el coneixement intern que té del funcionament d'un consistori pel fet que en el mandat passat ha format part del govern coalitzats amb el PSC. «Haurem de fer una immersió, però no serà tan dura com si comencéssim de zero».

Ara, a Vilada hi haurà un govern format per tres regidors d'ERC i un de VxR, amb Andreu Ros. Les dues formacions polítiques estan acabant de perfilar els detalls del pacte i el repartiment de les regidories, i també les línies estratègiques. «Volem funcionar amb comissions de treball obertes a tots els membres de les candidatures i a gent del poble que s'hi vulgui sumar independentment de les responsabilitats que tingui cada regidor».