És una sort o només un consol per a babaus, segons com es miri. L'Assignia, que és darrer classificat en la lliga Endesa amb només una victòria en onze jornades, no està sol a la cua de la màxima divisió del basquetbol d'elit. Ara mateix, quan la competició ja ha arribat a les onze jornades, el primer terç de la lliga regular, hi ha cinc equips en la zona baixa i separats tan sols per dos partits guanyats. Del Canàries al Manresa, del 14è al 18è, només dues victòries de marge (3/1). I els del Congost, si tan sols tinguessin un triomf més, estarien fora de la zona de descens a la LEB Or que comparteixen amb el Lagun Aro, l'altre equip que només té una victòria al caseller. Dues són les que tenen el Fuenlabrada i el Cajasol, que aviat s'han de veure les cares amb l'Assignia.

El Bàsquet Manresa i els altres equips que ocupen els últims llocs enguany de la lliga Endesa són els culpables d'haver batut un rècord negatiu. Mai en aquest moment de la competició el vagó de cua de la lliga estava tan enrere, els últims classificats havien sigut capaços de guanyar tan pocs partits. Entre els cinc darrers han jugat 55 partits, i acumulant els resultats favorables només arriben a 9. És a dir, un trist 16% d'efectivitat conjunta. En el cas particular del Manresa (1 d'11) el percentatge baixa al 9%.

Els registres dels cuers actuals estan per sota dels que hi havia en l'onzena jornada de la lliga 96-97, la temporada que fins ara tenia el dubtós honor de tenir els darrers classificats més perdedors de tota la història ACB. En aquella ocasió, el Múrcia (0) no s'havia estrenat, el penúltim era el Fórum Valladolid (2 victòries) i el Fuenlabrada era en la ratlla de la salvació també amb dos partits guanyats. En 15è lloc hi havia l'Ourense (3) i en 14a plaça es trobava el Joventut (4). Sumant els resultats victoriosos, eren 11 els partits guanyats d'aquests equips, dos més dels que tenen els clubs de lliga Endesa més compromesos hores d'ara. No deixa de ser curiós, i paradoxal, comprovar que durant aquells dies el TDK Manresa havia firmat el seu millor inici en l'ACB (9/2), una temporada abans de ser campió de la lliga.

Des del darrer ascens del 2007, el Bàsquet Manresa només va ser en situació de perill fa dos anys, en la temporada 2010-11. No va ser fins la setena jornada (a Alacant) que va guanyar el primer partit en una arrencada similar a l'actual. La diferència, però, va ser que en tres de les següents quatre jornades va guanyar (3 victòries al Congost) i en l'onzena jornada ja acumulava un total de 4 triomfs. De fet, en tots els seus anys a l'ACB, mai el Manresa no ha tingut menys de 4 victòries en arribar a l'onzena jornada. Fins i tot en les campanyes culminades amb descensos (la 1999-2000 i la 2005-06), s'havien guanyat quatre partits dels onze primers.

S'apropen jornades clau

Després de caure davant del CAI, diumenge al Congost, l'Assignia té davant un bloc de partits que seran fonamental per dirimir si és capaç o no de sortir del pou.

Dels cinc propers partits, n'hi ha quatre que seran contra uns rivals més directes, els que es troben més a prop seu a la zona de perill. De tots els implicats, el Manresa tan sols ha jugat amb el Lagun Aro que es va endur la victòria del Congost (88-89). El Manresa juga a Múrcia el proper diumenge, s'espera que amb Javi Rodríguez ja recuperat, contra un equip que ha guanyat 4 partits i és el 13è classificat.

El dijous dia 20 de desembre, el Fuenlabrada (2 victòries) visitarà el Nou Congost en un altre matx de gran trascendència. Hi haurà un parèntesi de duels directes amb la visita al Nou Congost (diumenge 23) del València (8 victòries), que és el tercer classificat. Després hi ha dos desplaçaments amb valor doble: a casa el Canarias Tenerife (3 victòries) i a la del Cajasol (2), on guanyar significaria agafar oxigen i prendre'n als adversaris.