Els catalans Aleix Espargaró, Tito Rabat i Isaac Viñales van encapçalar el domini dels pilots catalans en la primera jornada d'entrenaments del Gran Premi d'Espanya de motociclisme que es fa al circuit de Jerez. En la categoria reina, un altre català, el líder del mundial, Marc Márquez, va fer el millor temps de la segona tanda de proves lliures, però les altes temperatures van fer que es donés validesa a les marques del matí, entre les quals va destacar la del gran dels Espargaró.

A la tarda, Márquez es va posar líder de la classificació de temps a la tercera volta i després ja no va aconseguir millorar-lo, la qual cosa denota que va començar a treballar per preparar bé la cursa. El pilot de Repsol Honda va ser l'únic dels quatre primers que va rebaixar un parell de dècimes el seu temps del matí. Espargaró, en canvi, va quedar mig segon lluny del seu registre més destacat.

El vallesà va recordar que "des de Qatar intento ser el més ràpid dels entrenaments. Allà vaig caure i en les últimes curses Márquez sempre ha estat un segon al davant els divendres i tres dècimes els dissabtes. A Argentina vam ser una mica més lluny, però el dia dels entrenaments oficials tots som més a prop". D'ahir, va destacar que els pneumàtics tous "empenyen la moto una mica endavant i es tornen perillosos".

Per la seva banda, Márquez va destacar que "el positiu és que hem millorat, que a la tarda hem estat els més ràpids i que és a aquesta hora quan es farà la cursa, més o menys, i amb aquesta temperatura". Márquez, que afronta la segona cursa de MotoGP a Jerez, va dir que "l'any passat acabava més cansat. Aquest em trobo molt millor".