La fiscal ha demanat a la jutge que arxivi la causa per frau fiscal contra el futbolista del FC Barcelona Leo Messi en al·legar el seu desconeixement sobre la gestió i canalització dels seus ingressos, i que el procediment segueixi només contra el seu pare, Jorge Messi, per tres delictes contra Hisenda.

En un escrit tramès a la jutge de Gavà (Baix Llobregat) que va imputar l'internacional argentí per frau fiscal, el ministeri públic considera que la conducta de Leo Messi no és constitutiva de delicte ja que "no intervenia en la presa de decisions sobre la gestió i canalització dels seus ingressos ni coneixia realment l'abast, dimensió, finalitat i efectes de l'entramat societari" articulat pel seu pare per eludir el pagament d'impostos.

La fiscal Raquel Amado recorda en el seu escrit que Messi va manifestar "de manera certament creïble" davant del jutge, quan va declarar com a imputat el passat 27 de setembre, que era desconeixedor dels aspectes relacionats amb l'explotació dels seus drets d'imatge, així com dels aspectes relatius a la tributació per tals ingressos.

De fet, la fiscal subratlla que Leo Messi va arribar a expressar de forma espontània i gràfica davant del jutge: "la 'plata' la maneja el meu pare i jo confio en ell".

La titular del jutjat d'instrucció número 3 de Gavà va imputar al juny de l'any passat Leo Messi i el seu pare Jorge per tres delictes contra la Hisenda Pública, en estimar que van defraudar 4,1 milions d'euros, entre 2007 i 2009, burlant la tributació dels ingressos derivats de la cessió dels drets d'imatge del jugador a través d'un entramat societari.

Després de la pràctica de diverses diligències, la fiscal conclou que l'astre argentí no va incórrer en delicte per "absència de culpabilitat", ja que creu acreditat el seu desconeixement de la antijuricitat del seu comportament.

La fiscal ressalta que, "per raó de l'edat i circumstàncies personals/professionals de Leo Messi", era el seu pare, que també exercia com a representant "de la seva plena confiança", qui controlava l'explotació econòmica dels drets d'imatge del futbolista.

"I va ser el seu pare qui, previ assessorament de tercers que a ell i no al jugador reportaven, va decidir sobre la gestió i canalització dels ingressos del seu fill amb ple coneixement de les conseqüències defraudatòries per al fisc que comportava la utilització d'un entramat de societats instrumentals amb seus en paradisos fiscals i jurisdiccions de conveniència", remarca la fiscal.

Segons la fiscal, la decisió d'articular i utilitzar un entramat societari perquè Messi no tributés a Espanya pels rendiments dels seus drets d'imatge va ser adoptada "previ l'oportú assessorament de tercers" per Jorge Messi, a qui defineix com un "alter ego" del futbolista "en tot el que tenia a veure amb la gestió dels seus interessos econòmics".

Per a la fiscal, el paper "decisori i decisiu" en l'articulació i utilització del "mecanisme defraudatori" que va desenvolupar Jorge Messi "no es va circumscriure a l'etapa en que el seu fill era menor d'edat (etapa en la qual es va forjar i va utilitzar la primera estructura societària)", sinó que va continuar sent "absolutament rellevant" quan el futbolista va complir els 18 anys, al juny de 2005.

Segons la fiscal, que el quatre vegades guanyador de la Pilota d'Or es fes major d'edat "no va suposar cap canvi substancial" en la manera de conduir-se les relacions entre el pare/representant i el seu fill en l'àmbit econòmic.

"Jorge Messi va continuar sent qui, sense la material intervenció de Leo Messi, negociava els contractes publicitaris i de patrocini del jugador, s'assessorava de tercers per decidir com canalitzar els ingressos derivats dels esmentats contractes i prenia sobre això totes les decisions amb possible repercussió tributària", subratlla l'escrit.

En concret, la fiscal recorda que, sent Leo Messi menor d'edat, el seu pare ja havia cedit el mes de març de 2005 els seus drets d'imatge a una societat domiciliada a Belize, Sport Consultans LTD, que va formalitzar contractes d'intermediació amb un entramat d'empreses de Regne Unit -Sport Enterprises- i Suïssa -Lazario GMBH-.

"En definitiva -remarca la fiscal-, l'estructura societària finalísticament defraudatòria es va idear i va configurar, conforme als designis de Jorge Messi, quan el jugador era menor d'edat".

Posteriorment, sent major d'edat, el futbolista va ratificar davant de notari aquests contractes de cessió dels seus drets d'imatge, encara que la fiscal considera que ho va fer "per indicació del seu pare i sense ser conscient del caràcter simulat del contracte de cessió ni de la seva possible repercussió defraudatòria en l'ordre tributari".

A més, la fiscal conclou que Leo Messi "no va tenir cap intervenció, ni tan sols formal", en la formalització el 2007 d'altres contractes de serveis d'intermediació entre la societat uruguaiana Jenbril i les societats Sidelfloor LTD, de Regne Unit, i Tubal Soccer Management GMBH, de Suïssa, formalitzats a instàncies del seu pare per evadir impostos.

Segons la fiscal, Leo Messi va ratificar davant de notari la cessió de 2005 i va consentir expressament la de 2007, de forma voluntària però a instàncies del seu pare, sense ser conscient del caràcter simulat de la cessió ni de la seva "finalitat i eficàcia defraudatòria".

Per aquest motiu, demana que la jutge arxivi la causa contra Leo Messi i la mantingui contra Jorge Messi.

Respecte a l'acció civil, la fiscal es remet al que reclami l'Advocacia de l'Estat, després de recordar que les quotes defraudades sumen 4,1 milions d'euros i que a l'inici del procediment penal els Messi van ingressar als jutjats 5 milions d'euros.