El hat-trick del fals nou alemany Thomas Müller i la sang calenta de Pepe, expulsat en el 37 per un cop de cap a Müller, van arruïnar l'estrena en el Mundial de Cristiano Ronaldo, la selecció portuguesa del qual va acabar estomacada a Salvador de Bahia davant Alemanya (4-0).

Ni Messi, ni Neymar, ni Ronaldo. El polivalent davanter del Bayern de Munic s´ha convertit en el primer a sumar tres dianes en un mateix partit en aquest campionat. Müller, màxim anotador en el torneig del 2010 (cinc gols), va marcar ahir en el minut 12, de penal, en el 45 i en el 78, mentre que el seu company Mats Hummels va anotar de cap en el 32 després d'avançar-se al mateix Pepe.

Alemanya (que ahir complia 100 partits en fases finals mundialistes) i Portugal, dues de les seleccions més competitives del Mundial, es mesuraven dos anys més tard de jugar en el seu primer partit de l'Eurocopa del 2012, saldat a favor dels alemanys (1-0). Pendents de l'estat del genoll esquerre de Ronaldo, que arrossega una tendinosi rotular, els lusitans van pressionar amunt i van prendre el control als seus rivals.

Fruit de l´empenta de Joao Moutinho, Nani i el mateix Ronaldo, es van succeir diverses arribades. La millor, una fuetada de Ronaldo repel·lit per Neuer abans dels deu minuts, encara que abans Sami Khedira havia estat a punt d'aprofitar-se d'un error de Rui Patricio, però el seu xut va fregar el pal dret. Va ser precisament en el minut 10 quan es va començar a traçar la tràgica destinació portuguesa. El lateral del València Joao Pereira va cometre penal per agafar Mario Goetze. Des dels onze metres, Müller va encertar. Al gol alemany, va respondre amb fermesa Portugal. Nani, molt actiu, es va aproximar a l'empat amb xut que va llepar el travesser. Fins que un córner, va enfonsar la recuperació lusitana. Hummels, central del Borussia Dortmund, va superar Pepe en la marca i va fer un cop de cap dret.

El 2-0, un càstig massa sever vistos els mèrits de tots dos, va desconcentrar Portugal. En una jugada aparentment intranscendent, Müller va acusar Pepe de rebre un cop amb la mà; el central del Reial Madrid va respondre de la pitjor manera, amb un cop de cap. L'àrbitre serbi Milorad Mazic va mostrar la targeta vermella directa al defensa al minut 37. L'atzar lusità no va acabar en aquesta expulsió. El davanter Hugo Almeida s´havia lesionat en el 27 (i en el 65 va caure Coentrao).

La cirereta de la primera part la va va posar de nou Müller. Una passada de Goetze i un mal rebuig de Bruno Alves va acabar en un dur xut de l´alemany: 3-0.

Els portuguesos, que des del Mundial del 2006 no encaixaven almenys tres gols, no es van rendir. Nani i Ronaldo es van esforçar per mantenir la tensió davant una Alemanya complaent. Amb un penal pendent d'assenyalar sobre el davanter del Braga Éder -Ronaldo el va reclamar enfuriat a Mazic-, Alemanya va arrodonir el marcador; Schurrle va centrar tens i el rebuig va caure en Müller, que va fer el 4 a 0.

Miroslav Klose, l'alemany que té a tir el rècord golejador en mundials del brasiler Ronaldo Nazário (15), no va tenir l'oportunitat d'almenys igualar-ho; Joaquim Low va escollir Lucas Podolski per a l'últim canvi.

Gairebé al minut 90, Ronaldo va insistir a deixar la seva marca en el partit. Un duríssim llançament de falta directa el va repel·lir el porter Neuer amb mestratge.

El 4 a 0 final és la pitjor resultat a les noves fases finals (sis mundials i sis europeus) i la més engruixida en partit oficial des de fa 31 anys, quan va rebre un 5 a 0 a Moscou davant la Unió Soviètica. Angela Merkel, la cancellera alemanya, i Joseph Blatter, president de la FIFA, van ser espectadors d´excepció de la golejada.