La 127a sessió del Comitè Olímpic Internacional (COI) que va començar ahir a Montecarlo va eliminar ahir la vella barrera dels 28 esports en els Jocs Olímpics. L'organisme va aprovar un programa basat en el nombre de proves, 310, i no en el de federacions que representen. La reforma va ser aprovada per unanimitat.

D'aquesta manera, els límits aproximats queden establerts en 310 proves esportives de medalla en els Jocs d'estiu, amb un màxim de 10.500 atletes i 5.000 entrenadors i personal de suport. A més, hi haurà 100 proves, 2.900 esportistes i 2.000 tècnics en els Jocs Olímpics d'hivern. Un dels membres del COI, Franco Carraro, va apuntar que "són xifres aproximades" i que cal deixar un petit marge a la flexibilitat.

Els canvis han d'entrar en vigor en els Jocs del 2024, tot i que podrien afectar de manera retroactiva els de Tòquio 2020, que ja s'han disposat a incorporar el beisbol i el softbol, que ara són fora del programa olímpic.

Sense programa definitiu

Tot aquest canvi s'ha de fer en els propers anys, ja que l'entrada d'algunes proves amb medalla han de comportar la sortida del programa d'altres. Segons Carraro, l'actual programa "és molt bigarrat" i per això s'obre la possibilitat que es disputin algunes proves en els dies previs a la inauguració, com ja passa en el futbol. Als Jocs de Londres hi va haver 302 proves i per establir quins entren el programa i quins en surten, segons el president del COI, Thomas Bach, "estem en contacte amb les associacions de federacions".

Discriminació prohibida

D'altra banda, ahir també es va aprovar que el sisè principi fonamental de l'olimpisme, que es refereix a la incompatibilitat del moviment olímpic amb qualsevol forma de discriminació, inclogui una menció expressa a l'orientació sexual dels individus. El COI reacciona, d'aquesta manera, a la polèmica que va envoltar els Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi, el febrer passat, després de l'aprovació de Rússia de lleis contra la propaganda homosexual.

El comitè també va aprovar la creació d'un canal de televisió digital olímpic que tindrà la seva seu a Suïssa i una sucursal a Madrid. El cost operatiu del canal serà de 490 milions d'euros.