El pilot d'Avià Marc Coma (KTM AMV), que dissabte es va proclamar vencedor del Ral·li Dakar per cinquena vegada, ha assegurat en arribar a Barcelona que el seu triomf s'ha basat "en la constància", en una edició que "no ha estat la més dura", però sí "la més ràpida".

"Una de les claus també ha estat poder gestionar bé les etapes marató, en les quals la moto ha respost i que l'equip ho ha donat tot en un Dakar que ha estat de molta velocitat; ha estat una victòria molt, molt treballada", ha dit.

Amb 38 anys, el pilot d'Avià ja ha aconseguit el triomf en la prova els anys 2006, 2009 i 2011, 2013 i 2014, de manera que ha entrat en l'elit de vencedors del Dakar en dues rodes, quedant a un triomf del francès Stéphane Peterhansel, amb sis victòries, i igualant les cinc dels també gals Cyril Neveu i Cyril Després.

Un centenar d'aficionats de les penyes 'Foc i Fuegu' i 'Amics del Motor' d'Avià han rebut Coma a l'aeroport del Prat, on també l'esperaven la seva dona Queralt, el seu fill Lluís i els seus pares.

"Ha estat una victòria molt dura perquè la carrera se'ns va complicar ja el 2 de gener i sabíem que hauríem de córrer moltíssim per recuperar temps. Això ha fet que amb el ritme de carrera alt la duresa també pugés", ha dit.

Una altra de les claus, segons Coma, ha estat "el fantàstic equip" amb el qual compta. "Del que estic més content és de poder tornar-los el seu esforç amb victòries", ha apuntat.

Sobre si aspira a guanyar el seu sisè Dakar, Coma s'ha mostrat reservat. "Aquests dies molta gent m'ho ha preguntat i necessito gaudir molt. Tinc 38 anys, porto dotze Dakars en moto, he aconseguit cinc victòries i això em porta a pensar que és el moment de tancar una etapa, però, d'una altra banda, m'he trobat molt bé en aquest Dakar, el físic m'acompanya encara i gaudeixo molt de la moto", ha indicat.

"Ara he de valorar molt bé totes les opcions que tingui de futur i no prendre una decisió en fals perquè això és molt delicat en una carrera d'un esportista. Necessito uns dies per reflexionar i després ja veurem", ha concretat.

En haver igualat Cyril Després i Cyril Neveu i estar a una victòria de Peterhansel fa pensar que intentarà igualar també els triomfs d'aquest.

No obstant això, Coma ha dit: "L'objectiu està aquí, però el que m'ha mogut sempre no ha estat atrapar cap rècord ni ningú; sempre m'he guiat per les meves sensacions i per mi mateix. Si segueixo en motos serà perquè vull i no per aconseguir igualar o superar ningú".

Sobre la duresa extrema d'aquest any, Coma ha recordat que el Dakar "és la carrera més dura del món" i en ocasions "la línia del que és duresa o perill és molt prima i la posa l'organització".

"Els pilots, en la situació del Salar de Uyuni vam transmetre que no es podia disputar aquella etapa, però l'organització disposa de més informació i van decidir que s'havia de córrer i nosaltres davant d'això teníem molt poca força. Ara espero que el que vam viue al Salar no es torni a repetir i no córrer si no hi ha les condicions necessàries", ha insistit.

Ha tingut paraules d'agraïment per al seu company Jordi Viladoms, que no va poder acabar aquesta edició després d'estar amb ell al podi l'any passat.

"L'any passat estar al podi va ser una recompensa fantàstica per a ell. En l'etapa del Salar no n'hagués sortit si no hagués estat per ell. Ens queden encara molts Dakar per davant; en moto ja veurem, però segur que al Jordi n'hi queden més que a mi", ha comentat el pilot de KTM

"Ara vull fer una anàlisi de com ha anat aquest any, del que podem millorar, de com ha anat la moto i estudiar, repeteixo, totes les opcions amb tota la calma del món", ha conclòs.