El jutge Pablo Ruz va citar ahir com a imputat per al proper divendres dia 13 el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, per un delicte fiscal en el fitxatge del brasiler Neymar corresponent a l'exercici del 2014, del qual també ha de respondre el Barça com a persona jurídica. El jutge ho va notificar després que dilluns la Fiscalia li demanés que imputés Bartomeu per un presumpte delicte fiscal en què Hisenda calcula un frau de 2,8 milions d'euros per part del president i del club. Amb aquest, al FC Barcelona ja se li imputen tres delictes fiscals.

De tota manera, Ruz rebutja, tal com li havia demanat el fiscal José Perals, investigar aquests fets de la causa principal, en què ja estaven imputats el Barça i l'expresident Sandro Rosell, ja que entén que aquestes diligències poden ser practicades "sense demora". A més, creu que hi ha "elements rellevants de connexitat objectiva i subjectiva respecte de la totalitat dels fets inclosos en el procediment que podrien aconsellar el seu enjudiciament conjunt".

Instrucció inconclusa

Davant aquesta situació, Ruz, en contra del criteri del fiscal, s'oposa a concloure la instrucció de l'anomenat cas Neymar per portar a judici Rosell i el club per dos delictes fiscals en el fitxatge del brasiler corresponents als exercicis 2011 i 2013, a l'espera de completar la investigació sobre aquest nou delicte fiscal. Com va succeir en les primeres diligències, el magistrat va donar un termini de cinc dies al FC Barcelona perquè presenti certificats de retencions que s'haguessin practicat en relació amb els fets i demana a l'Agència Tributària que lliuri, tan aviat com sigui possible, un informe complementari de la informació que es trobi en el seu poder.

Per a Ruz, hi ha una "evidència" que s'ha superat el límit de 120.000 euros de quota defraudada" que fixa la llei i que hi concorren "indicis suficients per a la investigació sobre la possible comissió d'un nou delicte contra" Hisenda.

Tres conceptes

Segons l'informe d'Hisenda, el Barça va deixar de pagar en l'exercici 2014 un total de 2,6 milions d'euros pels 5 milions que es deriven del "contracte de reconeixement d'incompliment del contracte del 2011 pel FC Barcelona, firmat a Barcelona el 3 de juny del 2013, pel qual el club reconeixia l'obligació de pagar a Neymar 40 milions d'euros. A aquest contracte se li va afegir una addenda de modificació de les dates de pagament, per la qual s'havien de pagar cinc milions el dia 30 de gener del 2014.

A més, el club també havia de pagar 234.000 euros dels 900.000 per temporada del contracte d'imatge i 11.700 dels 22.500 que, segons el contracte, havien d'anar a l'agent, que és el seu pare. En total, segons Hisenda, el fitxatge va costar gairebé 95 milions d'euros.