Segueix-nos a les xarxes socials:

Un clàssic diferent sense Messi i Cristiano

Avui al Camp Nou, el Barça pot furgar en la ferida d'un Reial Madrid que té el seu tècnic Lopetegui a la corda fluixa

Un clàssic diferent sense Messi i Cristianoalbert gea/reuters

Sense Leo Messi ni Cristiano Ronaldo onze anys després, amb el Reial Madrid fora dels llocs europeus i el seu entrenador, Julen Lopetegui, qüestionat, i amb el Barça disposat a donar un cop sobre la taula als blancs, arriba al Camp Nou un clàssic diferent, avui a 1/4 de 5 de la tarda, dirigit pel col·legiat Sánchez Martínez.

Les dinàmiques i les percepcions no serveixen de res en un clàssic, un espectacle davant el qual poques vegades val l'estat de forma o les ratxes positives d'uns o altres, ja que, com assegura el tòpic, en un partit així tot pot passar. Atenent a moments i sensacions, el Barça, tot i sense Messi, és favorit davant un Reial Madrid qüestionat, amb un joc pobre, sense gol i amb el seu entrenador asse-nyalat. Una victòria blaugrana obriria encara més la ferida madridista, però si els de Lopetegui guanyen, els dubtes podrien canviar de color.

Les absències de Leo Messi i de Cristiano Ronaldo, els grans referents dels dos equips els darrers anys, marquen el duel. En el cas del blaugrana per una lesió en el radi del braç dret, i en el del portuguès perquè va abandonar l'entitat blanca per emprendre nous reptes a la Juventus de Torí. Els dos han monopolitzat el clàssic des de la temporada 2009-10. Dominadors del món, han estat la imatge del partit a tot el planeta. En els 32 precedents no se'n van perdre cap. En el bagatge golejador, Leo Messi ha superat Cristiano per 20-18.

I la prova que les percepcions són un brindis al sol en els clàssics es demostra a partir de l'estadística, ja que, l'última dècada, el Barça ha aconseguit millors resultats al Santiago Bernabéu que el Reial Madrid, i els blancs n'han aconseguit sumar més que els blaugrana al Camp Nou.

La principal incògnita de l'equip d'Ernesto Valverde tornarà a ser qui substituirà en l'onze Leo Messi. Tot apunta a que, després del positiu assaig davant l'Inter, el Barça repetirà onze i serà Rafinha qui ocuparà el lloc de l'argentí.

Un equip més coral

Dimecres, a la Champions, sense Messi, el Barça va ser un equip més coral, amb més desplegament físic, amb la línia de pressió més avançada i amb implicació de més jugadors. Valverde va demanar un pas endavant i molts el van fer, com Luis Suárez o, fins i tot, el mateix Rafinha.

Davant l'Inter de Milà, el Barça va deixar a zero la seva porteria després de molts partits (2-0) i va mostrar una gran fiabilitat davant un rival amb molts recursos en atac, amb físic i molt ofici. Aquest partit va servir, a més, perquè el públic alabés l'actuació d'Arthur Melo, el brasiler fitxat procedent del Gremio de Porto Alegre i que es va convertir en un dels millors contra els italians.

Així, llevat de sorpreses, Valverde tornarà a alinear el mateix onze. Al darrere tindrà la parella de centrals Piqué i Lenglet, amb les baixes per lesió d'Umtiti i Vermaelen; Sergi Roberto i Alba seran els laterals; Busquets portarà el timó al mig del camp, amb Rakitic a la dreta i Arthur a l'esquerra. En la davantera, sembla ser que Rafinha tornarà a ser titular, i els altres atacants seran el brasiler Philippe Coutinho i l'uruguaià Luis Suárez.

Entre els molts al·licients que té el partit hi ha també una estadística negativa d'Ernesto Valverde, ja que, des que dirigeix el Barça, els blaugrana no han guanyat el Reial Madrid al Camp Nou, i per a la història quedarà que el de demà serà el primer clàssic en el qual s'utilitzarà el VAR.

Darrera bala de Lopetegui

Per al Reial Madrid, el duel representa l'última bala de Lopetegui, amb els jugadors sostenint la figura del seu tècnic, sense el desig d'un relleu a la banqueta, però amb la necessitat d'un bon resultat i un canvi d'imatge per donar un gir a la dinàmica i reforçar la figura qüestionada per la directiva madridista. A la falta de gol, un cop finalitzada la seva ratxa de vuit hores i un minut sense marcar, se li ha sumat la falta de confiança per la mala dinàmica de resultats. Un punt aconseguit dels últims dotze. Un mes i sis dies sense vèncer a LaLliga Santander. Són dades que plasmen la seva caiguda des del lideratge fins a quedar-se fora de llocs europeus. Vulnerable davant de qualsevol rival, amb dues derrotes consecutives davant equips d'una altra lliga, l'Alabès i el Llevant.

El final de la seva crisi de resultats amb el pírric triomf europeu davant un rival menor com el Viktoria Pilsen (2-1) va ser el primer pas de l'intent de recuperació de l'impuls del qual radica en el Camp Nou. La resurrecció davant l'etern rival sempre té més valor en la confiança i el Reial Madrid no ha perdut en les quatre últimes visites al seu gran rival.

Amb la idea de jugar amb velocitat i de contracolpejar el Barça apareix la figura de Gareth Bale com a jugador clau. Els problemes musculars li han provocat una baixada de rendiment i de lideratge. És la gran esperança ofensiva de Julen Lopetegui, que apostarà pel francès Karim Benzema i un Isco lluny del seu millor to físic en atac.

L'únic dubte de l'onze radica en el lateral dret, on el Reial Madrid presenta la seva única absència per lesió, Dani Carvajal. Tot apunta a que l'experiència de Nacho en aquests duels s'imposarà a la joventut d'Álvaro Odriozola. Una derrota pot provocar la fi d'una breu etapa de Lopetegui a la banqueta madridista.

Prem per veure més contingut per a tu