L’atleta kenyana Agnes Jebet Tirop va aparèixer ahir morta al seu domicili de la localitat d’Iten, apunyalada i assassinada presumptament pel seu marit, segons va informar la federació del país africà. La fondista, que hauria fet 26 anys el dia 23 d’aquest mes, era la vigent plusmarquista mundial de la prova de 10 km en ruta i fa poc més d’un parell de mesos va quedar quarta en els 5.000 m dels Jocs Olímpics de Toquio, «Kenya ha perdut una joia i una de les gegants en ascens en l’escenari internacional», va afirmar Athletics Kenya en un comunicat.

La notícia va impactar ahir en el món de l’atletisme. Tirop era una de les fondistes més reputades, i fa un mes va aconseguir un nou rècord mundials dels 10 km en ruta a Herzogenaurach (Alemanya), amb un temps de 30.01. L’atleta va començar a despuntar en el concert internacional l’any 2014, quan es va proclamar campiona del món de cros en categoria júnior, un èxit que va repetir un any després en la prova absoluta, a Guiyan (Xina).

La seva trajectòria va sumar a partir d’aleshores noves fites, com les dues medalles de bronze obtingudes als 10.000 metres en dos Campionats del Món consecutius, Londres 2017 i Doha 2019. En els recents Jocs Olímpics de Tòquio, Tirop va disputar la final dels 5.000 metres i va ser quarta, per darrera de Hassan, Obiri i Tsegay.