Després de 14 anys de problemes, ahir van arribar les solucions per als veïns del barri de l’Estació de Sallent: la Generalitat, l’Ajuntament i els representants dels veïns van signar un acord dotat amb 50 milions d’euros, que ha de servir per indemnitzar les famílies que durant anys han viscut amb l’amenaça de les esquerdes i sense saber com ni quan podrien recuperar aquell patrimoni que veien com perdien sense poder-hi fer res. El barri de l’Estació de Sallent s’enfonsa perquè es va construir sobre una zona que coincideix amb l’extrem de les primeres galeries que es van perforar a Sallent per treure potassa i, en una, hi ha una gran cavitat que corre el risc d’enfonsar-se, el que els geòlegs coneixen com a risc de col·lapse.

Des que els tècnics van definir el problema de l’Estació (en un primer moment no es comptava que els moviments poguessin venir de subsidències derivades dels processos que experimentava el subsòl), els veïns van veure com les seves reclamacions tenien escassa resposta de l’administració. Ahir, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va ser l’encarregat de representar el Govern davant el centenar de veïns que van fer cap a la sala de la bibliotecta de la casa Torres Amat i donar-los la notícia que esperaven tant: signar un acord que respecta una bona part de la negociació que havien impulsat els veïns. Allà es va signar l’acord, amb el representant del departament de Política Territorial i Obres Públiques, Oriol Nel·lo (secretari de Planificació); el delegat de la Generalitat a la Catalunya central, Jordi Fàbrega; l’alcalde de Sallent, Jordi Moltó, i el representant veïnal, Rodrigo García.

Va ser un acte per a les emocions i per als agraïments. S’hi van veure algunes cares de veïns amb ulls emotivament plorosos, s’hi va sentir la veu trencada de Rodrigo García i s’hi van viure moments intensos, com els aplaudiments que durant 30 segons els polítics van dedicar als veïns.

Francesc Baltasar va destacar en la seva intervenció el paper que han tingut en la negociació els membres de l’actual junta de l’Associació de Veïns de Sant Esteve, els que van presentar la reclamació patrimonial que finalment ha permès al govern poder respondre a l’acord. «Ja m’agradaria tenir a les meves files homes com Rodrigo García, amb la seva capacitat de treball i constància, en algunes negociacions», va dir el conseller. Va ser un acte ple de records per als actuals protagonistes, però també per a alguns absents, com els anteriors membres de la junta de l’Estació o polítics com l’anterior director d’Habitatge, Ricard Fernandez.