Segueix-nos a les xarxes socials:

Amnistia acusa d'abusos un centre de menors de Manresa

L'ONG denuncia en un informe diversos centres de protecció de Catalunya, entre els quals hi ha la Llar de la Pau, de la capital del Bages

Amnistia Internacional (AI) denuncia que els menors internats en centres de protecció són víctimes de maltractaments i abusos sexuals. Assegura que són lligats, emmordassats, medicats sense diligència i apartats en cel·les d'aïllament. Així ho recull un informe d'AI que s'ha fet a partir d'entrevistes a ingressats, familiars i educadors de centres terapèutics de Catalunya, Andalusia i Madrid. En el cas de Catalunya, s' han recollit denúncies d'aquest tipus als centres de Font Fregona de Torrelles de Foix, La Merced de Tarragona i la Llar de la Pau de Manresa. AI demana a les administracions que investiguin els casos recollits en l'informe, i denuncien la manca de transparència de la DGAIA.

La directora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Imma Guixé, ha denunciat la 'invisibilitat' d'aquests menors, i ha assegurat que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) no aclareix quants centres d'aquest tipus hi ha a Catalunya ni quants menors estan ingressats. En aquest sentit, ha indicat que cap directiu de la DGAIA els ha rebut, i que tampoc els han deixat visitar cap dels centres estudiats.

L'informe d'AI s'ha fet durant els últims dos anys, a partir de 150 entrevistes a menors que havien estat ingressats, familiars o educadors d'aquests centres. Davant de tot plegat, demanen que l'Estat i la Generalitat investiguin els casos de l'informe i volen que es fixin els requeriments necessaris per determinar que un menor hagi d'ingressar en un d'aquests centres. En aquest sentit, es queixen que només el 32% dels menors entren als reformatoris a partir d'una ordre judicial.

L'estudi s'ha centrat en els centres 'terapèutics', que són aquells que acullen menors amb trastorns de conducta i amb dificultats d'inserció social. En el cas de Catalunya, s'han recollit denuncies de Font Fregona de Torrelles de Foix, La Merced de Tarragona i la Llar de la Pau de Manresa. Precisament en aquest centre del Bages, l'informe ha registrat un possible cas d'abús sexual.

Segons Guixé, aquests maltractaments estan succeint amb 'total impunitat' i sense que ningú en pagui les conseqüències, excepte els propis menors. Per això, ha demanat mesures urgents per poder millorar les condicions de vida d'aquests llocs.

Lligats amb cinta aïllant

L'Aranzazu Celdrán va estar ingressada a Font Fregona dels 6 als 18 anys. Ara té 19 anys i aquest dimarts ha estat present a la roda de premsa d'Amnistia Internacional. Ha explicat que un dels càstigs que es practicava era lligar els nens en una cadira de plàstic amb cinta aïllant i posteriorment injectar-li un calmant amb una xeringa.

L'Aranzu també ha dit que aquest tipus de càstigs podien provocar marques en els menors, però llavors les visites quedaven restringides perquè els familiars no les poguessin veure. També ha explicat que lligaven els nens amb carretes plenes de rocs perquè les haguessin de carregar.

Prem per veure més contingut per a tu