Mossos d'Esquadra i policies locals de Manresa i de la rodalia es mantenen en alerta per l'increment en els darrers mesos de l'activitat delictiva de grups de menors d'edat, molts d'ells entre 14 i 16 anys, i que tenen perfectament identificats. La preocupació no és tant per la gravetat dels delictes, ja que en molts casos es tracta únicament de furts, sinó per la seva reincidència i per la inseguretat que generen entre els comerciants, que en són les principals víctimes, i una part de la ciutadania. A banda de petits robatoris, també són denunciats habitualment per consum de marihuana a la via pública, per baralles i per intimidacions cap a altres menors d'edat.

Els cossos policials tenen fitxats com a mínim una vintena de menors reincidents fixos, que es mouen en petits grups i que han incrementat el nombre de furts al centre de Manresa al llarg dels darrers mesos. Els furts són els tipus de robatoris que es cometen sense violència sobre les persones i sense l'ús de força sobre els accessos, és a dir, sostraccions dissimulades de productes quan els establiments són oberts al públic.

Tradicionalment, aquest ha estat sempre el robatori més comú i el que ha causat més preocupació entre els comerciants. La diferència, però, és que ara els grups de menors que els cometen han guanyat molta visibilitat a Manresa: el seu nivell de reincidència és elevat i la seva activitat delictiva s'ha incrementat. Solen ser les mateixes cares i la seva presència no tendeix a reduir-se.

També continua havent-hi nois de més de 18 anys que cometen aquests delictes, però, en ser majors d'edat, el codi penal ja dóna més eines per lluitar contra la seva reincidència i per apartar-los, si més no temporalment, de la circulació. En canvi, els menors que cometen furts reben condemnes molt més lleus, i encara més si sostreuen objectes valorats en menys de 400 euros, cosa que està considerada una falta, i no un delicte. Per aquest motiu, encara que la policia els denunciï una vegada rere l'altra i els porti a la fiscalia de menors, sempre tornen al carrer, als mateixos indrets, segons lamenten diverses fonts policials, que admeten sentir impotència davant d'aquestes situacions.

Les botigues de roba i els supermercats del centre de Manresa continuen sent el blanc preferit d'aquests menors i, per aquest motiu, els comerciants sempre estan en màxima alerta davant de la seva presència, amb l'ordre policial expressa d'avisar els agents a la més mínima sospita o indici de robatori.

Però no només cometen furts en botigues, sinó que els poden fer en qualsevol indret, com ara consultoris mèdics, empreses o equipaments. Normalment, sempre hi entren intentant passar desapercebuts i, quan no ho aconsegueixen, s'inventen qualsevol pretext.