Segueix-nos a les xarxes socials:

La mestra de Gironella acusada de maltractaments es nega a respondre

La defensa intenta sense èxit invalidar les dues gravacions culpatòries. La mare d'un dels nens diu que "mai oblidaré les imatges"

La mestra de Gironella acusada de maltractaments es nega a respondre

La mestra de l'escola bressol de Gironella acusada de maltractar almenys dos infants del centre, Esther S. B., s'ha negat a respondre a les preguntes de la fiscalia i de les advocades dels pares denunciants, que li demanen quatre anys de presó. El judici se celebra aquest dilluns al Jutjat Penal número 1 de Manresa.

D'aquesta manera, no s'ha referit a les presumptes males pràctiques que cometia per forçar alguns nens a menjar o a dormir. Esther S. B. només ha respost a les preguntes del seu advocat i s'ha limitat a constatar que ningú va informar-la de la instal·lació d'una càmera oculta a la seva aula. En aquest sentit, la defensa ha intentat invalidar sense èxit les dues gravacions obtingudes amb aquesta càmera i que van servir per constatar els presumptes maltractaments.

De la seva banda, la companya de l'acusada, M. G., que s'enfronta a cinc mesos i quinze dies de presó, ha explicat que en algun cas va veure "alguna actitud recta" d'E.S.B, però "cap cosa fora de to". Durant el judici, l'acusada ha visionat els dos vídeos enregistrats amb la càmera instal·lada a l'aula i ha reconegut E.S.B en el moment dels fets, però ha explicat que ella no va veure res perquè estava fent material per decorar l'escola.

La fiscalia i les famílies demanen quatre anys de presó

La Fiscalia i les dues famílies denunciants demanen quatre anys de presó per a la mestra per haver obligat presumptament a menjar i a dormir de forma negligent almenys dos infants d'1 any d'edat del centre.

En un cas, segons les acusacions, Esther S. B. va tirar a terra un menor de forma violenta, li va immobilitzar els braços i les cames i el va obligar a empassar-se el menjar. Pel que fa a l'altre menor, la dona va introduir-lo en un sac de dormir en la posició inversa a l'habitual, amb el cap en el lloc dels peus i, tot seguit, el va immobilitzar, retenint-lo a dins del sac, segons els escrits acusatoris.

La denúncia d'aquests dos casos se sosté principalment en les imatges gravades per una càmera oculta que va instal·lar la direcció de l'escola, quan va tenir coneixement de les presumptes irregularitats de la mestra. Tot i que la defensa d'Esther S. B. va impugnar judicialment els dos vídeos, en argumentar que la càmera havia estat instal·lada sense cap permís judicial, el Jutjat d'Instrucció 1 de Berga va validar-los com a prova, tot al·legant que, en aquest cas, prevalia el dret dels menors.

"Mai oblidaré les imatges"

El judici ha comptat amb el testimoni de la mare d'un dels nens presumptament maltractats i el pare de l'altre. La mare ha explicat que el seu fill -que llavors tenia un any i deu mesos- va patir un canvi d'actitud "molt gran" al canviar de curs i tenir E.S.B de tutora, però ha dit que no va sospitar de maltractaments perquè "confiava molt en l'escola i pensava que era un motiu d'adaptació del nen".

La mare s'ha emocionat en explicar què sent quan veu les imatges on s'aprecia el seu fill immobilitzat de braços i cames i com l'obliguen a empassar el menjar. "Són unes imatges que no es poden oblidar, sobretot pensar quant de temps ho podria haver patit, per què, i les conseqüències que hauria pogut tenir", ha dit. En aquest sentit, ha recordat que el seu fill tenia problemes per respirar i això hauria pogut tenir conseqüències greus.

"Sents ansietat, ràbia, impotència"

El pare del nen al qui l'acusada hauria tancat dins d'un sac del revés -amb el cap al lloc dels peus- per fer-lo dormir ha explicat que el seu fill, que llavors tenia tretze mesos, va començar a presentar problemes per dormir després de tenir E.S.B de tutora. "Es quedava adormit molt neguitós i es despertava de cop espantat, tenia un actitud molt seria i no reia", ha explicat. Segons ha dit, el nen no va dormir la nit d'una tirada fins l'any 2013, no volia dormir dins del sac i el pediatra li va haver de receptar unes gotes per descansar millor.

El pare també ha explicat que, tant ell com la seva dona, van haver de necessitar tractament psicològic i prendre medicació per l'ansietat que els hi havia provocat els fets. "Sents ansietat, ràbia i molta impotència", ha dit.

El judici també ha comptat amb el testimoni d'una altra mestra de l'escola, que en aquella època s'encarregava del curs de lactants i que, segons ha dit, en diverses ocasions va alertar la direcció dels fets. La mestra ha explicat que havia vist com l'acusada donava de menjar als nens "de forma inadequada". Segons ha relatat, en una ocasió, va veure com E.S.B havia tirat un got d'aigua a la cara d'un nen, com tapava el nas d'un altre per donar-li de menjar, i una nena despullada i tombada en una maxicosi del revés, amb les cames al lloc del cap.

El judici s'ha allargat per l'elevat nombre de testimonis i, per això, la jutgessa ha decidit posposar-lo fins dijous.

Prem per veure més contingut per a tu