Un grup de Bombers de la Generalitat de Catalunya ha gravat un vídeo en el qual denuncien amb el seu testimoni que rere molts incendis domèstics s'amaguen situacions de pobresa energètica. Amb el seu vídeo, publicat amb l'etiqueta #BombersILP, els Bombers de la Generalitat de Catalunya s'han adherit a la campanya de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica.

Encara que no existeixen dades oficials sobre els incendis causats per situacions de pobresa energètica, els bombers expliquen en els seu vídeo com s'han trobat amb incendis mortals causats per una espelma que era usada per il·luminar-se perquè no tenien llum al pis o per un braser per escalfar-se perquè no tenien calefacció. Els bombers denuncien que han observat els últims anys un increment de la gravetat dels sinistres a les llars que estan relacionats amb la creixent problemàtica de la pobresa energètica, que, segons l'Aliança contra la Pobresa Energètica, afecta 320.000 famílies a Catalunya.

Com a exemples d'aquests focs provocats per les situacions de pobresa energètica, els bombers recorden l'incendi en un habitatge del municipi del Vendrell en el qual van morir quatre menors el 26 de març de l'any passat, membres d'una família d'immigrants que havia estat desnonada d'un altre pis, o la parella d'ancians que va morir per inhalació de fums perquè cremaven espardenyes per escalfar-se ja que no tenien subministrament elèctric a casa seva.