El veí de Sant Salvador de Guardiola que l'1 de març passat va ser detingut pel Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos d'Esquadra integrava presumptament una organizació criminal molt violenta que assaltava narcotraficants arreu de Catalunya i de la resta de l'estat espanyol, segons ha informat aquest dilluns el cos policial català.

La desarticulació de la banda, que ha anat a càrrec dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Civil, ha comportat la detenció de 30 persones a Catalunya i a Andalusia. La violència que exercien cap a les víctimes era extrema, fins al punt que havien arribat a aplicar descàrregues elèctriques als genitals dels narcotraficants.

Segons han informat els Mossos en un comunicat, les 30 detencions es van produir els dies 13 de gener i 1 de març, 30 persones, pels presumptes delictes de robatori amb violència, temptativa d´homicidi, tràfic de drogues, tràfic d´armes i pertinença a organització criminal.

Els detinguts formaven part d´una macro organització criminal que es dedicava principalment als robatoris amb violència a traficants de droga. Precisament la investigació es va iniciar arran que els Mossos detectessin, a l´estiu de 2015, dos assalts violents comesos al Baix Llobregat, un a la via pública i un en un domicili particular. En els dos casos els delinqüents es van fer passar per policies i van utilitzar armes de foc reals, fets que van fer pensar ja des d´un primer moment que al darrera dels robatoris hi havia una organització criminal consolidada amb una llarga experiència i un fort entrenament.

La investigació inicial va estar tutelada pels Jutjats d´Instrucció núm. 6 de Sant Boi de Llobregat i 2 de Gavà i, al contrastar que la Guardia Civil estava seguint les mateixes persones per fets similars ocorreguts a Andalusia, es va crear un equip conjunt d´investigació entre els dos cossos policials per tal de compartir la informació i maximitzar la efectivitat.

A mesura que la investigació anava avançant els agents van tenir coneixement que els delinqüents recorrien a diverses estratègies per apoderar-se de la droga. Un dels modus operandi consistia en introduir dispositius GPS en els fardells de droga abans que sortissin del Marroc amb rumb a Espanya. Amb la connivència de ciutadans de les poblacions costaneres del Marroc des d´on embarcaven la droga, col·locaven estratègicament els dispositius GPS i aconseguien, d´aquesta forma, poder fer-ne un seguiment i dur a terme els assalts violents en el moment que creguessin més oportú.

Els assalts es feien sempre utilitzant una violència extrema amb l´objectiu de dissuadir possibles represàlies fins al punt de, en alguna ocasió, van fer trets amb armes de foc, lesions amb arma blanca, contusions greus amb defenses extensibles i l´aplicació de descàrregues elèctriques en els genitals de les víctimes.

Al llarg dels vuit mesos que ha durat la investigació, Mossos d´Esquadra i la Guardia Civil han detectat 25 assalts violents d´aquestes característiques a les poblacions de Sant Boi, Castelldefels, Montcada i Reixach, Vilaseca, Terrassa, Santa Maria de Palautordera, Vinaros, Cadis, Tarifa, Vejer de la Frontera, Pelayo, Ayamonte, Isla Cristina i Manilva.

Així mateix han intervingut, a Catalunya i Andalusia, més dues tones d´haixix, sis armes de foc, munició de diversos calibres, defenses elèctriques, credencials policials, armilles antibales i llums prioritaris de color blau com les que fan servir els vehicles policials.

El dispositiu policial es va realitzar en dues fases els dies 13 de gener i 1 de març, i va consistir en 29 entrades i escorcolls en domicilis de Sant Salvador de Guardiola, l´Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Cervelló, Mollet del Vallès, Canovelles, Bigues i Riells, Lliçà d´Amunt, Santa Maria de Palautordera, Mataró, Cabrils, Terrassa, Sanlúcar de Barrameda (Cadis) i Manilva (Màlaga). A banda es van detenir 30 persones de nacionalitats marroquina, espanyola i senegalesa, 15 de les quals han ingressat a presó.

Tot i donar el grup per desmantellat, la operació policial no es dóna per tancada i no es descarten noves detencions.