El Cos Nacional de Policial ha detingut dotze persones, dues de les quals a Manresa, en una operació que ha servit per desmantellar un entramat compost per 51 empreses acusades de defraudar més de deu milions d'euros a la Seguretat Social.

La majoria d'aquestes empreses eren fictícies i, segons van explicar ahir fonts policials a aquest diari, dues, Trans Obra SL i Maryo 71 SL, tenen la seu social a la comarca del Bages. Concretament, Maryo 71 tenia el domicili fixat al polígon de Santa Maria d'Artés.

Tot i així, les dues persones detingudes a Manresa no viuen al Bages, sinó a Barcelona, on es va formar la trama i on resideixen la gran majoria d'arrestats, segons les mateixes fonts policials. L'operació també ha comportat que es fes una detenció a Vic.

Els arrestats, segons la Policia Nacional, havien creat un entramat per descapitalitzar empreses deutores, traslladant els elements de producció a d'altres societats noves i utilitzant per a això testaferros i empreses interposades.

A més dels dotze detinguts, la Policia investiga vint persones més per aquest frau, entre les quals les administradores de les mercantils, testaferros i col·laboradors.

De moment, els agents han pogut aclarir un total de 33 delictes contra la Seguretat Social, tres dels quals d'insolvència punible i dos d'alçament de béns, que acumulen un frau de 10.356.448 euros a l'erari públic.

La investigació es va iniciar en ser detectades diverses empreses sospitoses a Catalunya, sobretot a Barcelona, els responsables de les quals buscaven provocar la insolvència de les societats amb mètodes defraudatoris, com la creació successiva de mercantils a les quals transferien l'activitat i elements patrimonials de la deutora.

Altres vegades, segons la Policia, utilitzaven un grup d'empreses, entre les quals se'n constituïa una de principal, que ostentava el patrimoni, i altres de descapitalitzades, que complementaven suposadament l'activitat, i feien servir de forma fraudulenta la normativa laboral, com ara la cessió irregular de mà d'obra, contractes ficticis o facturacions entre elles.

Segons els investigadors, els responsables de les empreses sota sospita també havien incrementat els impagaments sistemàtics d'assegurances socials, fins i tot excedien els 120.000 euros anuals o els 50.000 euros l'any 2013.