Segueix-nos a les xarxes socials:

Un estudi situa Santpedor com un dels municipis amb menys robatoris de Catalunya

El Pont de Vilomara, Solsona i Fontanals de Cerdanya també figuren en el rànquing de poblacions més segures

El municipi de Santpedor és el tercer de Catalunya amb menys probabilitats de patir robatoris en habitatges, tot situant-se en aquest sentit només per darrere de dos pobles, en aquest cas del Pirineu, Fontanals de Cerdanya i Ribes de Freser.

Així ho assegura l'estudi «Els robatoris a les llars de Catalunya», que ha presentat aquest dimecres les patronals de l'assegurança Unespa i Unió Catalana d'Entitats Asseguradores de Catalunya (UCEAC). L'informe s'ha basat en 16.500 robatoris perpetrats el 2014 en 1,7 milions d'habitatges assegurats a tot Catalunya.

Concretament, segons aquest estudi, les possibilitats que els lladres visitin Santpedor és un 93% més baixa que la mitjana de Catalunya. A Ribes de Freser és un 97,7% menys i, a Fontanals de Cerdanya, un 95%.

Altres poblacions de la Catalunya Central que encapçalen el rànquing de seguretat, segons aquest estudi, són El Pont de Vilomara (amb un 90,3% menys de probabilitats de robatoris que la mitjana catalana); Santa Maria de Merlès (un 87,2% menys); Solsona (un 86,1% menys) i Artés (un 81,3% menys).

Pel que fa a la banda contrària, cap municipi de la Catalunya Central no figura entre les poblacions més insegures del país, un rànquing que lidera, en aquest sentit, Vidreres (La Selva), amb un 282% més de probabilitats de patir robatoris que la mitjana catalana.

De fet, les úniques poblacions de la Catalunya Central que es troben per sobre de la mitjana pel que fa a probabilitats de robatoris són Piera, a l'Anoia (amb un 38,4% més) i dos municipis del Baix Llobregat Nord, Abrera (31,7%) i Martorell (22,3%).

Tota la resta de municipis de les comarques centrals tenen menys probabilitats de patir robatoris que la mitjana de Catalunya. A Manresa és d'un 27,9% menys; a Igualada, un 42,4% menys; i, a Berga, d'un 73,3% menys.

Els botins més valuosos, als Hostalets de Pierola i a Sant Salvador de Guardiola

Sis municipis de la Catalunya Central, malgrat trobar-se per sota de la mitjana de robatoris, es troben, però, entre els que pateixen els robatoris de més valor econòmic, segons el mateix estudi.

Així, mentre un botí a Catalunya està valorat, de mitjana, en 643 euros, el botí d'un robatori als Hostalets de Pierola està quantificat en 4.497 euros, de mitjana. A Sant Salvador de Guardiola, és de 3.792 euros; La Pobla de Claramunt, de 2.616 euros; Òdena, de 2.556 euros; Castellterçol, de 2.491 euros; i Castellbell i el Vilar, de 2.375 euros.

La probabilitat de robatoris és més alta als pobles de costa

Segons l'estudi, molts dels robatoris es registren a municipis de la costa perquè hi ha més segones residències, però la ciutat de Barcelona concentra un de cada cinc robatoris a domicilis denunciats a Catalunya, una xifra «no gaire alta», segons el director d'Anàlisis i Estudis d'UNESPA, Miguel Ángel Vazquez, en comparació d'altres capitals de província a l'estat espanyol, que «acumulen més del 50% dels robatoris» perpetrats a la seva circumscripció.

Aquest percentatge es dobla fins al 40% si es tenen en compte les localitats de l'àrea metropolitana, entre les quals l'Hospitalet de Llobregat, Badalona (Barcelonès) i Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) apareixen com les més «actives».

No obstant això, l'estudi indica que la probabilitat de patir un robatori és més alta a poblacions del voltant de 10.000 habitants i localitzades a la costa, on hi ha un nombre més elevat de segones residències «que passen bastant temps buides i faciliten la labor» als lladres, segons Vazquez.

Prem per veure més contingut per a tu