El govern de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà està investigant l'origen d'una fuita, vessament o abocament d'un hidrocarbur -probablement gasoil- que s'ha detectat al riu Bastareny al seu pas pel nucli urbà a la barriada que dóna nom a aquest municipi. Els veïns van detectar una forta pudor de gasoil i taques irisades que formaven tels damunt la làmina d'aigua habitualment nítida i clara en un tram d'entre 300 i 400 metres de longitud.

En declaracions a Regió7, l'alcalde de la població, Josep Lara, i Boris Lapuerta, regidor de Medi Ambient, van informar que la presència d'un hidrocarbur al riu Bastareny la van detectar els veïns d'aquest barri guardiolenc dilluns al matí. Quan aquest episodi es va comunicar a les autoritats locals, aquestes en van informar el 112, que va activar el protocol de vessament en conques fluvials.

Membres dels Agents Rurals i un inspector de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van desplaçar-se a Guardiola i van prendre mostres d'aigua de les zones afectades per d'analitzar-les i saber què és el que s'ha abocat o vessat al riu. La presència d'un hidrocarbur a les tranquil·les aigües del riu Bastareny ha obligat els responsables municipals a mobilitzar-se per cercar-ne l'origen, que ahir encara no era clar.

Josep Lara va dir que "hem resseguit tot el riu i no hem trobat res". Va explicar que la forta pudor que desprèn pot fer pensar que es tracti de gasoil, ja que aquest combustible "no es dissol". La hipòtesi amb què treballen les autoritats municipals, va afegir Boris Lapuerta, és que la presència d'aquest hidrocarbur sigui fruit de l'abocament accidental al riu del contingut d'un dipòsit vell reciclat en què s'hagués emmagatzemat gasoil. Calculen que l'abocament s'hauria produït aigües amunt del Bastareny, possiblement a la zona de la barriada baganesa de Terradelles, ja que prové d'un tub de desguàs del torrent de Sant Marc del nucli. Ahir encara en sortia.