Avui es commemora el Dia Internacional contra la Violència sobre la Dona. A la Catalunya Central, cada dia, els Mossos tenen coneixement de dos casos de maltractaments masclistes en l'àmbit de la parella, de mitjana. Això significa que, diàriament, en el conjunt de les comissaries de Manresa, Berga, Solsona, Igualada i Vic, hi arriben dos casos d'agressions, insults o amenaces que cometen homes contra les parelles i exparelles sentimentals.

En concret, aquest 2016, fins al 18 de novembre, en el conjunt de la Regió Centre n'havien arribat a comissaria 585 casos. Com que durant tot el 2015 n'hi va haver 810, la previsió és que «la xifra acabi sent lleugerament inferior a la de l'any passat», diu la caporal del Grup Regional d'Atenció a la Víctima dels Mossos, Alba Garcés.

També el nombre de víctimes ateses (651 fins al 18 de novembre) segueix la mateixa tendència lleugera a la baixa respecte del 2015, any en què els Mossos van atendre en total 920 dones víctimes de la Catalunya Central.

En canvi, el nombre de denúncies interposades està sent força similar al del 2015 (de moment, se n'han recollit 824, quan durant tot l'any passat se'n van registrar 893). I, pel que fa al trencaments d'ordres d'allunyament (casos en què un home s'acosta a l'exparella tot i tenir una prohibició judicial de fer-ho), el nombre ja està sent més alt que lel de 'any 2015: 111 casos enguany i 106 l'any passat.

Aquestes dues variables indiquen, doncs, que, tot i que hi hagi menys fets delictius, «aquest any estem tenint més casos de reincidència: una mateixa víctima ha denunciat dues o tres vegades més el seu agressor per maltractaments», explica Alba Garcés.

Per a la caporal de Mossos, el fet que enguany s'hagin produït menys casos a la Catalunya Central (almenys, els coneguts per la policia) indica que «la tasca per divulgar la problemàtica està donant resultat. Estem donant molta informació als instituts, que és on els joves i adolescents comencen a tenir les primeres relacions, i també estem fent moltes campanyes divulgatives», explica.

De totes maneres, admet Garcés, les dades que tenen els Mossos d'Esquadra no reflecteixen la realitat de la violència masclista, ja que, d'una banda, no tots els casos acaben sent denunciats als Mossos (sinó també en àmbits judicials o de l'administració) i, sobretot, perquè continua existint una violència masclista soterrada que les víctimes no denuncien. Tot i que no es pot quantificar, «la xifra negra continua sent molt important encara», admet Garcés.

Quin perfil tenen les víctimes que van a comissaria? «Ve gent de tot tipus. Des de pares que denuncien que la seva filla de 16 anys està patint una situació de violència masclista fins a dones que fa 30 anys que estan casades i que finalment acaben presentant denúncia contra el marit», explica.

Garcés reconeix que, encara avui, les dones més grans són les que s'atreveixen menys a denunciar els casos a la policia. «Són dones d'una altra generació i que han viscut en una societat molt masclista. I tenen interioritzades com a normals certes conductes que són clarament maltractaments», explica la caporal. «A vegades, els fills majors d'edat són els que acaben denunciant que el pare maltracta la mare», afirma.

Pel que fa a les noies més joves, «també costa que presentin denúncia, perquè normlament no volen reconèixer que són víctimes de maltractaments. Perquè estan en una fase de l'amor romàntic, tot ho idealitzen i no són capaces d'identificar conductes abusives de control de les seves parelles», afirma Garcés. «Per això, és important que les famílies detectin el problema i també tota la informació preventiva que donem en escoles i instituts», afegeix. «Les relacions de parella cada cop comencen a edats més joves i per això potser estan pujant els casos en l'adolescència», diu.

Malgrat que la xacra de la violència masclista no sembla que tendeixi a baixar amb el pas dels anys, Garcés es vol mostrar optimista: «cada cop hi ha més conscienciació entre la ciutadania. Les dones víctimes tenen més informació, i també els homes maltractadors. La societat està canviant», assegura. També ho creu el cap de la comissaria de Manresa dels Mossos, Eduard Cuenca: «sóc optimista en aquest sentit. S'està fent molt bona feina en educació, que és el pilar fonamental».