La comissaria dels Mossos d'Esquadra de Manresa ha hagut d'habilitar un locutori per allotjar-hi menors estrangers que no tenen plaça en cap centre de la Direcció d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat. Durant les dues últimes setmanes, la comissaria bagenca ha hagut d'allotjar diverses nits adolescents estrangers en situació de desemparament, fins al punt d'acollir-ne set en una sola nit. La nit de dimarts a dimecres hi van dormir, per exemple, tres menors més. Tots han pogut ser reallotjats al cap d'un dia per la DGAIA.

La situació de la comissaria de Manresa és la mateixa que viuen moltes altres comissaries dels Mossos, sobretot de Barcelona i de l'àrea metropolitana. L'increment de l'arribada de menors estrangers no acompanyats ha desbordat la Generalitat i ha obligat a allotjar-los de forma temporal en dependències policials.

A la comissaria manresana hi van a dormir els adolescents immigrants que la policia i els serveis socials localitzen als carrers de Manresa i de la rodalia, en espera que la DGAIA els pugui donar un emplaçament definitiu. «Una comissaria no està preparada per acollir menors no acompanyats ni persones sense sostre, però la situació d'emergència nacional ens ha obligat a reinventar-nos», explica l'intendent Josep Guillot, subcap dels Mossos de la Regió Policial Central, amb seu a Manresa. Per aquest motiu, detalla, «hem habilitat un locutori de la comissaria. L'hem buidat, hi hem destinat matalassos i mantes i hi allotgem menors a les nits. Els donem menjar i totes les millors condicions possibles».

Guillot explica que, fins ara, ja era habitual que les comissaries haguessin d'acollir durant unes hores menors estrangers en espera que la DGAIA fes els tràmits per reallotjar-los en centres d'acollida. No ha estat fins ara, però, que s'ha arribat a l'extrem d'haver d'acollir-los a les nits, per la saturació dels centres del Govern.

«Molts menors que ens arriben aquí tenen entre 14 i 17 anys i estan indocumentats. No sabem l'edat exactament de molts d'ells», explica Guillot, i afegeix: «Els forenses de la Ciutat de la Justícia determinen la seva edat aproximada i, a partir de llavors, s'inicia tot el sistema administratiu. Fins ara, aquests tràmits duraven unes hores, però ara poden durar un dia, i per això ens veiem obligats a allotjar-los a les comissaries».