L'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra va defensar ahir la legalitat dels increments de sous, aprovats el 2010, per al llavors director de l'entitat, el bagenc Adolf Todó, i el director adjunt, el manresà Jaume Masana, que havien estat fitxats el 2008 procedents de Caixa Manresa. Segons Serra, l'augment salarial «s'aproximava a la mitjana del sector» i havia estat validat pel Banc d'Espanya. Todó, segons va afegir, era «el millor director» que podia tenia la caixa, per la qual cosa es va intentar que «no se sentís defraudat» i no s'anés «a altres ofertes». I va assegurar que Todó i Masana sabien que «haurien de treballar el doble que a Caixa Manresa».

Serra, que ahir va declarar a l'Audiència de Barcelona com a acusat, va negar així que es tractés d'un increment de sou desproporcionat, tot i que, entre el 2008 i el 2012, Todó va arribar a cobrar, només entre fix i variable, més de 4 milions d'euros. Segons va afegir ahir el fiscal en el judici, únicament l'any 2010, Todó hauria cobrat, incloent tota la resta de conceptes, «2,5 milions d'euros», un import que el 2008 ja havia estat d'«1,4 milions». Segons el fiscal, la suma de totes les retribucions que va arribar a percebre Todó entre el 2008 i el 2012 hauria arribat a sumar «12 milions d'euros».

El també exalcalde de Barcelona i exministre socialista va afegir que, quan el 2008 es va fitxar Todó i Masana, era per «canviar el rumb» de Caixa Catalunya. Per no aprovar l'increment salarial d'un sol cop, va afegir, «es va fer per etapes», per acostar el salari a la mitjana de les retribucions del sector.

«Perquè poguessin venir els senyors Todó i Masana a la caixa, calia oferir-los més, perquè sabíem que haurien de treballar el doble del que ho havien fet a Caixa Manresa», va assegurar Narcís Serra, tot afegint que el 2008 «sabíem que havíem de buscar el millor director» per resoldre els problemes que travessava l'entitat financera. «Es va fer un equip directiu molt bo que estava transformant la caixa. Calia pagar un equip directiu que fos capaç d'enfrontar-se als problemes», va defensar. En canvi, amb l'equip directiu anterior, va afegir, «les pèrdues a l'erari públic haurien estat molt superiors».

Serra va dir que els increments de sous es van aprovar després d'un dictamen del Banc d'Espa-nya i del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que afirmava que Catalunya Caixa «era una entitat fonamentalment sòlida». Segons ell, «el Banc d'Espanya no ens considerava en fallida, sinó que deia que, fins i tot, podríem superar la crisi».

Malgrat que el fiscal li va etzibar que el 2010 CX ja perdia beneficis, i que s'havia beneficiat d'ajuts públics del FROB, Serra va replicar que aquell any l'entitat ja s'estava recuperant de la crisi del 2008. «En aquell moment, ningú no sabia que la crisi que vindria el 2011 seria molt més greu que la del 2008, i que seria la crisi més greu en un segle de tot el món». Per a Serra, la crisi del 2011 «és la que va causar el problema definitiu de Catalunya Caixa», la qual cosa va suposar la seva extinció i la posterior absorció per part de l'entitat bancària BBVA.

Serra va ser ahir el primer a declarar en el judici contra 41 exmembres del consell d'administració de CX que van validar els increments de sou el 2010 a Todó i a Masana. Tant Serra com Todó s'enfronten a una petició de quatre anys de presó per dos delictes d'administració deslleial. La resta de membres del consell, entre els quals onze bagencs provinents de Caixa Manresa, s'enfronten a penes d'entre dos i quatre anys.

El fiscal considera il·legals dos acords del consell d'administració, el gener i l'octubre del 2010, que van validar els increments de sous de Todó i de Masana. Entremig, es va produir la fusió de Caixa de Catalunya amb Caixa de Manresa i Caixa de Tarragona, el maig del 2010, i dues injeccions del FROB per valor de quasi 3.000 milions d'euros, que suposava prop del 90% dels recursos propis del nou banc. La fiscalia, per aquest motiu, reclama que els acusats paguin al FROB 2.568.000 euros.

Durant el judici, que continuarà les properes setmanes, també hauran de declarar com a acusats els membres del consell d'administració de CX, entre els quals l'exalcalde de Manresa Josep Camprubí; l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno; l'exalcalde de Sant Joan de Vilatorrada Francesc Iglesias; i l'exalcaldessa de Calaf Maria Antònia Trullàs. El proper acusat que haurà declarar, però, serà Adolf Todó, dimarts vinent.