L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC), va declarar ahir davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa com a imputat per un delicte de desobediència greu en relació amb la celebració de l'1-O al seu municipi. Ja ho havia fet el març passat, però la seva declaració es va haver d'anul·lar posteriorment perquè l'Audiència de Barcelona va determinar que la jutge manresana havia vulnerat els seus drets, ja que l'havia citat sense argumentar-li per quin motiu li imputava desobediència.

Ahir, doncs, Hernàndez va declarar davant la magistrada el mateix que ja va dir en la seva primera compareixença del mes de març. «He tornat a constatar que, ni per escrit ni verbalment, no vaig rebre cap notificació que em comuniqués que el referèndum estava prohibit i que no podia posar a disposició les sales de l'ajuntament perquè la gent pogués votar democràticament i lliurement», va explicar a la sortida del jutjat.

De fet, l'alcalde fonollosenc, tal com ja va fer el març, es va negar a respondre cap pregunta de la jutgessa o del fiscal i va contestar només les del seu advocat. «A Fonollosa, només estem imputat jo i un noi del poble que van detenir. En canvi, no hi ha cap altra imputació de cap dels responsables dels cossos policials que van venir a fer mal i a picar la gent de Fonollosa i de Camps», va denunciar Hernàndez. Per aquest motiu, va afegir, «com no m'ho podia ser de cap altra manera, m'he negat a respondre les preguntes de la jutgessa i del fiscal».

Hernàndez va rebre el suport de diferents càrrecs d'ERC, com el president del Consell del Bages, Agustí Comas; del senador Xavier Castellana; del president d'ERC a la Catalunya Central, Lluís Oliveras; i del vicesecretari general de Coordinació Interna, Isaac Peraire; així com d'alguns regidors i veïns de Fonollosa. Ara, es preveu que la jutgessa dicti la resolució de processament, en què instarà la fiscalia a pronunciar-se.