La jutge de Manresa que investiga l'1-O al Bages ha tornat a citar per un delicte de desobediència greu l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC), que ja va haver de declarar per aquest cas el març passat.

La magistrada l'ha tornat a convocar per al 22 d'octubre al matí, després d'assumir que, la vegada anterior, no l'havia citat correctament, ja que no li havia justificat per què li imputava d'ofici desobediència. En aquesta ocasió, li aclareix que és per haver desobeït presumptament la prohibició del Constitucional, segons han explicat fonts judicials a Regió7.

Malgrat que ara la magistrada l'ha citat explícitament per desobediència «greu», es tracta del mateix delicte, que pot comportar, a banda de la inhabilitació, penes de presó de 6 a 12 mesos. «És sorprenent veure que la jutgessa no ha seguit el procediment establert», va assegurar Hernàndez, que va denunciar una «persecució i obsessió des del primer dia contra uns quants alcaldes, a qui ens han agafat com a cap de turc».

El batlle bagenc va lamentar la «situació d'indefensió en què ens trobem, malgrat que la fiscalia ens hagi donat la raó» en constatar l'error procedimental de la jutge de no haver argumentat el delicte, i va assegurar que estudiarà amb els seus advocats totes les vies de defensa possibles. També va admetre estar «cansat d'aquesta situació» a través de la qual «clarament busquen la inhabilitació», però espera, va dir, que «s'imposi la coherència» i que «ens acabin deixant tranquils, que ja hem patit prou des de l'1-O».

El cas de Jordi Pesarrodona

El d'Hernàndez és el mateix cas que ha succeït amb un altre càrrec públic del Bages, el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona. La jutge l'ha tornat a citar, pel 10 d'octubre i també per desobediència, després que l'Audiència de Barcelona acceptés el recurs de la defensa i conclogués que la jutge manresana havia vulnerat els drets de Pesarrodona, ja que el 7 de febrer passat també l'havia citat per desobediència sense argumentar-li la imputació.

En el cas d'Eloi Hernàndez, la jutge no s'ha esperat a una nova estirada d'orelles per part de l'Audiència i ha assumit els arguments dels recursos que el fiscal i la defensa havien presentat al mateix jutjat manresà contra la resolució d'elevar a judici el cas. Tant la fiscalia com la defensa li constataven l'error procedimental de no haver argumentat el delicte de desobediència. La jutge, en lloc d'estimar els recursos, ha tirat pel dret i ha dictat una nova interlocutòria en què cita de nou Hernàndez, argumentant-li, en aquesta ocasió, el delicte (desobediència greu), per no haver fet cas presumptament a la prohibició judicial del referèndum.

D'aquesta manera, tant Hernàndez com Pesarrodona veuen com la seva causa per desobediència es demora als jutjats uns quants mesos més. L'altre alcalde bagenc que va ser imputat per la mateixa jutge per desobediència, Joan Badia (ERC), de Callús, va tenir més sort: quan va ser el moment d'elevar el cas a judici, el fiscal va demanar l'arxivament del seu cas, de manera que la jutge es va veure obligada a sobreseir-lo.

Hernàndez, Pesarrodona i Badia van ser imputats d'ofici per la jutge després que tots tres haguessin denunciat les càrregues policials que la Guàrdia Civil havien dut a terme als seus respectius municipis l'1 d'octubre. Malgrat que la jutge va acceptar les seves denúncies, va decidir investigar-los per desobediència. Durant tot aquest temps, però, la magistrada no ha imputat cap guàrdia civil i ha anat dictant resolucions que anticipen la seva intenció d'arxivar les càrregues.