L'Audiència de Barcelona va concloure ahir la fase de declaracions dels 41 acusats pels increments de sou a la cúpula directiva de Catalunya Caixa (CX) en plena crisi econòmica, l'any 2010. Entre els processats que han hagut de declarar durant aquests dies, hi ha hagut deu exconsellers bagencs i una d'anoienca, la majoria dels quals formaven part del consell d'administració de CX provinents de l'antiga Caixa Manresa.

Tots ells, segons fonts judicials, han compartit davant del tribunal la mateixa estratègia de defensa, en la qual han posat èmfasi en tres aspectes: la confiança que tenien en la presidència i en la direcció de CX, l'alta transparència que asseguren que hi havia a la caixa i el seu convenciment que actuaven pel benefici de l'entitat. Per aquest motiu, han justificat que votessin, amb tota la resta de consellers, a favor dels augments salarials proposats, el del director general, el bagenc Adolf Todó, i el del seu adjunt, el manresà Jaume Masana.

De fet, es tracta de la mateixa línia argumental que ja havia exposat davant del tribunal el primer dels bagencs a declarar, Francesc Iglesias, exalcalde de Sant Joan de Vilatorrada (vegeu Regió7 del 19 d'octubreRegió7). En el seu cas, formava part de CX com a membre provinent de l'antiga Caixa Catalunya, i s'enfronta a una petició fiscal de quatre anys de presó, per dos delictes d'administració deslleial.

Darrere seu, durant les quatre jornades posteriors del judici, han declarat la resta d'acusats. Entre els nou bagencs provinents de Caixa Manresa, hi havia l'exalcalde manresà Josep Camprubí; l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno; i l'exdirector de Caixa Manresa Manel Rosell. També hi havia, per part de l'Anoia, l'exalcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs. En tots aquests casos, s'enfronten a una petició inicial de dos anys de presó per part de la fiscalia. Els bagencs han estat defensats pels advocats Benjamí Garcia, Laura Bueno i Josep Tarín.

Segons les mateixes fonts judicials, les declaracions dels 41 acusats s'han pogut accelerar gràcies al fet que els interrogatoris del fiscal han estat cada vegada més breus. Les dues declaracions més llargues van ser les dues primeres, la de l'expresident de CX, Narcís Serra, i la del mateix Todó.

El judici, que entra ara en un parèntesi, es reprendrà el proper 8 de novembre amb les declaracions testificals i pericials.