Quatre anys després del macrojudici contra un grup de neonazis que el març del 2012 van agredir brutalment diferents joves davant de la sala Stroika, el cas torna la setmana vinent a l'Audiència de Barcelona, on serà jutjat l'únic dels divuit implicats que estava pendent de judici: el tarragoní Pedro M. M., de 46 anys, que va ser identificat i detingut pels Mossos el setembre del 2014, just dos mesos després que haguessin estat jutjats la resta de processats.

Aquell judici es va saldar amb la condemna de deu acusats a penes d'entre 16 i 19 anys de presó i amb l'absolució de sis processats més, els quals, segons l'Audiència, no van participar en l'agressió, tot i trobar-se al mateix lloc dels fets. La sentència va ser confirmada íntegrament pel Tribunal Suprem. Un dissetè acusat, menor d'edat, també va ser condemnat en la jurisdicció corresponent.

Ara, Pedro M. M. s'asseurà al banc d'acusats amb una petició de la fiscalia de 23 anys de presó, superior, per tant, a la condemna imposada als sentenciats. Es dona el cas que, el dia dels fets, Pedro M. M. es va desplaçar a Manresa en un cotxe amb la companyia de dos dels adults que van ser absolts i amb el menor, que, en el seu cas, va ser condemnat.

En l'escrit d'acusació pública contra Pedro M. M., al qual ha tingut accés Regió7, la fiscalia pren com a referència el relat dels fets corroborat per la sentència de l'Audiència de Barcelona i l'utilitza per demanar per a Pedro M. M. la pena de 23 anys i 3 mesos de presó, per dos delictes d'intent d'assassinat, un de lesions, un de danys i una falta de lesions. Es tracta dels mateixos fets penals pels quals van ser penats els deu neonazis condemnats. El fiscal també assenyala que, quan va ser detingut, Pedro M. M. portava al cotxe un bat de fusta i una navalla, que van ser requisats.

Els fets van tenir lloc el 23 de març del 2012. Nombrosos neonazis de diferents punts de Catalunya

Un cop allà, vestits de negre, tapats amb passamuntanyes i armats amb barres de ferro i pals, van agredir aleatòriament dos adolescents que estaven a l'exterior de la sala, un dels quals va resultar ferit crític. També van llançar una bengala encesa a l'interior d'un cotxe amb cinc ocupants.

A l'adolescent que va resultar ferit més greu, li van donar diversos cops al cap, el van fer caure a terra i, aleshores, el van seguir colpejant amb les barres de ferro i altres objectes. El noi va patir un traumatisme cranioencefàlic sever, que hauria resultat mortal si no hagués estat per l'assistència mèdica immediata del SEM. El jove va ser intervingut amb èxit a l'hospital Mútua de Terrassa.

«No hi ha cap dubte de la premeditada intenció de matar» dels condemnats, va concloure la sentència, que també va determinar que tenien la intenció de matar l'altre jove, que va poder fugir. El noi va resultar amb lesions de diversa consideració al cap.

Pel que fa als cinc joves a qui van llançar una bengala encesa quan eren dins d'un cotxe, van poder apagar el foc amb cervesa i van sortir-ne. Dos nois, aleshores, van ser agredits, un d'ells amb una barra de ferro i un altre amb un cop de puny que va poder evitar.

La sentència va aplicar als condemnats l'agreujant de motivació ideològica, ja que va concloure que el mòbil de l'atac «va ser estrictament ideològic: la simbologia nazi no només era present, sinó que en feien gala». De fet, a casa d'alguns arrestats, es van trobar nombrosos elements de simbologia nazi i armes prohibides.

Després de cometre els fets, els joves condemnats van fugir en cotxe fins a un bar del Pont de Vilomara, població on un dels acusats tenia fixada la segona residència. Al judici, els acusats van intentar fer creure al tribunal que havien anat al bar per celebrar la festa d'aniversari del fillastre d'un dels acusats, de 4 anys.