Els casos d'abusos sexuals que s'han conegut ara als claretians, a Sallent i a Barcelona, són alguns dels episodis que estan sortint aquests dies arreu de Catalunya, i que afecten sobretot institucions de caire religiós. Moltes víctimes surten del seu silenci, en alguns casos després de dècades, en veure la proliferació de casos que es denuncien a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials. Un dels casos més sonats que s'han donat a conèixer les últimes setmanes ha estat el del monjo de Montserrat Andreu Soler, cosa que ha obligat el monestir a fer una comissió d'investigació.

La primera víctima que va denunciar públicament que havia tingut l'assetjament del pare Soler va ser Miguel Hurtado, que va ser escolta de Montserrat al final dels anys 90. Els fets es remunten al 1998, quan Hurtado tenia 17 anys. El germà Soler, que va fundar el moviment escolta de l'abadia i va morir fa deu anys, és qui va cometre els abusos. El monestir, després de rebre la denúncia d'Hurtado de forma privada, va iniciar una investigació interna per aclarir els fets, tot i que assegura que no va arribar a una conclusió clara. Tot i així, el va apartar de tot contacte amb els joves i el va traslladar al monestir del Miracle, al Solsonès, on va viure fins al moment de la seva mort.

Després del testimoni públic d'Hurtado, han aparegut almenys una desena de casos més de víctimes d'abusos del pare Soler. El monestir, que ha negat tenir constància dels nous casos fins ara, ha creat una comissió d'investigació. La comissió ha posat a disposició el correu transparència.montserrat@gmail.com per enviar informació sobre els fets relacionats amb el tema d'abusos sexuals a menors. La comissió és integrada per l'advocada Cristina Vallejo, el metge Xavier Pomés i la psicòloga Begoña Elizade. El monjo Bernat Juliol tindrà veu a la comissió però no vot. La seva presència també ha estat criticada. El pare Josep Maria Soler, d'altra banda, va demanar disculpes públicament fa dues setmanes.