El Jutjat número 6 de Manresa ha arxivat la denúncia de l'Ajuntament de Santpedor contra set agents de la Policia Local per vaga encoberta. El jutge considera, arran de la investigació, que els membres del cos policial no van cometre cap infracció. La decisió del jutge s'ha conegut a través del grup local del PDeCAT, que ha donat a conèixer en un comunicat la decisió del jutge i ha aprofitat per carregar contra l'equip de govern, liderat per ERC.

La resolució judicial sosté que, després d'un procés d'investigació, no hi ha indicis degudament justificats que donin motiu a la formació de la causa i no considera els fets denunciats com una infracció.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Santpedor va presentar la denúncia a mitjan gener perquè va considerar que els agents denunciats havien establert un sistema de baixes encadenades que va suposar tenir una plantilla de policies insuficient per atendre les necessitats de seguretat de la població. En aquell moment el consistori del municipi del Bages va dir, en un comunicat, que presentava la denúncia «per presumpta comissió d'actuacions delictives per part d'alguns membres de la Policia Local».

El grup municipal del PDeCAT va carregar contra l'executiu local i va afirmar en un comunicat que «l'actual govern d'ERC ha actuat amb una actitud prepotent, vehement i autoritària, defugint en tot moment el diàleg; una paraula reivindicada en la política general i que a l'hora de la veritat es resolen els problemes per la via judicial». Es mostren especialment crítics amb l'alcalde, Xavier Codina, i li recorden que en el darrer ple municipal va dir que demanaria disculpes als agents si finalment el jutge no hi veia cap infracció, com ha acabat passant. «L'alcalde va dir que en el cas que el jutge dictaminés que els policies no han comès cap presumpte frau, com així ha estat, reconeixeria que l'Ajuntament s'havia equivocat i demanaria disculpes per salvaguardar la mala imatge que havia generat als policies implicats», recorda el PDeCAT en el comunicat, i acaben dient que lamenten «profundament que la vila sigui notícia per fets tan insòlits com aquest».

La Prefectura de la Policial Local va fer un informe en què detalla els indicis que apunten a la tesi de la vaga encoberta. Hi va haver un degoteig de baixes en dues setmanes del mes de desembre que van fer que en alguns moments hi hagués actiu, només, el 50% de la plantilla. Unes baixes que es van perllongar durant setmanes i que van fer que a la localitat hi hagués una plantilla sota mínims.

En aquell moment, l'Ajuntament deia que lamentava haver de dur a terme accions com aquesta, però que es feia per «defensar la seguretat dels veïns i la garantia de l'ordre públic a tot el municipi de Santpedor».

La decisió de l'equip de govern no només va motivar les crítiques de l'oposició, sinó del sindicat de la policia FEPOL , que va exigir a l'Ajuntament de Santpedor que retirés «de forma immediata» la denúncia que havia interposat contra set dels seus agents, la meitat de la plantilla. El portaveu del sindicat, Toni Castejón, va defensar l'«honorabilitat» dels afectats, i va assegurar també que les baixes eren mèdiques i totalment justificades.