El jutjat penal número 2 de Manresa que havia de jutjar Jordi Pesarrodona per desobediència ha tornat el cas al jutjat d'instrucció. Segons explica la defensa de Pesarrodona, el jutjat penal considera que no es podia processar l'exregidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada sense que l'Audiència de Barcelona hagués resolt un recurs que havia presentat el seu advocat per vulneració al seu dret a defensa quan va declarar com a investigat.

El jutjat d'instrucció de Manresa ja havia donat per finalitzada la investigació del cas però estava pendent que es resolgués aquest recurs. La defensa del regidor denuncia que «s'ha fet un nyap processal» en el marc d'una causa que «ha estat plena d'irregularitats i vulneració de drets fonamentals».

Segons explica David Casellas, advocat de Pesarrodona, la vulneració de drets s'ha produït perquè inicialment s'acusava Pesarrodona de desobeir la resolució del Tribunal Constitucional que suspenia la llei del referèndum, encara que després s'hi va afegir la desobediència per no fer cas d'altres resolucions del mateix tribunal i que la magistrada considerava que havia de conèixer per «notorietat», no perquè se li haguessin comunicat de forma personal.

En espera del que pugui passar a partir d'ara, Casellas apunta també la possibilitat que es declari nul·la l'actual instrucció i que la causa torni a començar de zero.

Per aquesta causa, Pesarrodona ja va declarar el 14 de juny passat davant del jutjat d'instrucció de Manresa. A les portes del jutjat va rebre l'escalf d'unes 200 persones.

La fiscalia, que ja va presentar l'escrit d'acusació, demana per a Pesarrodona les penes màximes que es poden demanar pel delicte de desobediència: 12 mesos de multa i 24 mesos d'inhabilitació.

Amb el retorn del cas al jutjat d'instrucció, l'eventual celebració d'un judici contra Pesarrodona es dilata en el temps.