El sergent de la Guàrdia Civil que encapçalava un dels grups que va actuar a l'institut Quercus de Sant Joan ha explicat davant de la jutgessa que entre dos i tres dies abans de l'1-O ja sabien que hi actuarien, segons ha explicat el portaveu dels advocats de l'1-O al Bages, David Casellas. El sergent ha declarat aquest matí als jutjats de Manresa. Es tracta del sergent que va rebre l'impacte d'una cadira quan va accedir a l'institut.

Amb aquesta declaració, detalla Casellas, desmenteix la versió de diferents responsables policials que en diversos procediments havien assegurat que aquell dia només s'actuaria en el cas que no ho fessin els Mossos d'Esquadra.

Segons ha explicat el mateix advocat, el sergent que estava al capdavant d'un dels grups de reserva i seguretat que va actuar al Quercus, i també ha assegurat que en una de les reunions prèvies a l'operatiu se'ls va llegir, de forma íntegra la interlocutòria del TSJC en la qual s'ordenava mantenir la pau social i no només la part dispositiva, que és la que ordenava impedir l'obertura de col·legis electorals, tancar els que haguessin obert i requisar el material relacionat amb el referèndum.

Casellas també ha narrat que malgrat que el sergent està al capdavant d'un dels dos grups de reserva i seguretat que va actuar al Quercus i que coneixia el seus homes, quan se li han mostrat imatges no els ha identificat. Això farà, diu Casellas que hagin de demanar un requeriment perquè s'obrin diligències complementàries per identificar-los. El grup estava format pel mateix sergent, dos caporals i 8 agents. Casellas, a més, remarca que la mateixa Audència Provincial ja va dir que aquests guàrdies civils havien de ser identificats.

En la seva declaració, el sergent també ha explicat que ell era el màxim responsable en l'escala de comandament al Quercus però que el màxim responsable de l'operatiu al Bages era un capità, que ja tenen identificat i pel qual previsiblement també demanaran que se l'investigui.

Un altre dels detalls quan han sortit en la declaració d'aquest matí és que el sergent no hauria comprovat que la porta de l'institut, que va destrossar a cops de mall, estigués tancada. Segons Casellas ha dit que estava convençut que la porta estava tancada però que no recordava si ho va comprovar.

El guàrdia civil també ha explicat, en la seva declaració presencial als jutjats de Manresa, que van rebre agressions per part dels concentrats -malgrat que no hi ha vídeos on s'apreciïn- però que no es va fer cap detenció perquè s'hauria agreujat la situació.

D'altra banda, Casellas també s'ha queixat de l'actitud de la fiscalia que en la vista d'avui no ha fet cap pregunta. Ha valorat que està fent «una feina insuficient» i que «ens obliga a nosaltres a fer de fiscals».