«D'espai natural a parc temàtic». Això és el que ha passat a ser l'entorn dels Empedrats, al parc natural del Cadí-Moixeró, segons els responsables del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà. L'entitat alerta en un comunicat que a tot el parc hi ha «zones molt castigades per la sobrefreqüentació», però els preocupa especialment el paratge dels Empedrats, un salt d'aigua ubicat al terme de Bagà molt freqüentat durant els mesos de calor i que aquest any acull una alta afluència d'excursionistes i banyistes, i a les zones on solen aparcar els vehicles s'hi han vist desenes de cotxes estacionats.

«Aquest espai natural amb grans valors ecològics s'està percebent, des de certs sectors, com un simple espai d'oci i espai de lleure. Hem de ser conscients que són entorn naturals amb uns ecosistemes dinàmics, on interactuen espècies i s'estableixen relacions, les quals moltes vegades són incompatibles amb aquests nivells d'afluència humana», explica el Grup de Defensa de la Natura en el comunicat.

L'entitat critica el parc natural del Cadí-Moixeró i els ajuntaments del zona perquè, segons diuen, mantenen «una posició immòbil», i demanen que es reguli l'accés a aquesta zona i s'evitin les «males conductes». Per aquest motiu proposen la creació de punts d'informació que s'haurien d'ubicar a l'accés de les zones més freqüentades com els que hi ha al parc natural d'Aigüestortes i a l'Estany de Sant Maurici, i altres espais turístics del país amb problemàtiques similars.

És una situació semblant als dels altres atractius naturals de l'alt Berguedà. Fa un mes, el parc natural Cadí-Moixeró ja va advertir de l'increment d'excursionistes al Pedraforca, i va destacar que unes 600 persones circulen cada cap de setmana per la principal via d'accés de la muntanya emblemàtica. El director del parc, Jordi Garcia Petit, ja va començar a percebre al juliol un increment de senderistes entre setmana, arribant als 150.